tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.4.2015 08:20:59

Kuru meyve sektörü güç birliğinde!

“Kuru Meyve Çalıştayı”nda bir araya gelerek sektörü A’dan Z’ye masaya yatıran yetkililer, sektörün geleceği için güç birliği yapmaya karar verdi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “Kuru Meyve Çalıştayı” Çeşme’de gerçekleşti ve 2 gün sürdü. Yeni hedeflerin ve bu hedeflere ulaşmak için uygun yöntemlerin tartışıldığı çalıştaya sektörün önde gelen firmaları, ihracatçıları, Bakanlık’tan yetkililer ile basın mensupları katıldı. Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Birol Calep’in de değindiği gibi; kuru meyve sektörünün tamamı yerli girdilere dayalı üretim yapısı ile Türkiye’nin ilk ihracatçı sektörlerinden. İlerleyen üretim teknolojisi, ambalajlı, kaliteli ve katma değer yaratan ürünleri, kuru kayısı, kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve ihracatında elinde bulundurduğu dünya liderliği ile Türkiye  tarım ürünleri ihracatında da önemli bir yere sahip. Kuru meyve ihracatı 2014 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 8, düşüşle 435 bin 511 ton, değerde ise yüzde 2’lik artışla 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Calep bu rakamı 10 sene içindde 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Ancak tüm çalıştayın da ana konusu olan “sürdürülebilirlik” kuru meyve ihracatında da önemli bir rol oynayacak. Hedef Pazar Çin Kuru meyvede kalitenin, verimin ve bunlara paralel olarak ihracat girdilerinin sürdürülebilirliği için yeni yöntemler arayan çalıştayda hedef Pazar Çin olarak belirlendi. Pazardaki tanıtımı güçlendirmek için yeni stratejiler belirlendiği de açıklandı. Özellikle de ihracatta öne çıkan çekirdeksiz üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep fıstığı için Pazar payı arttırma çalışmaları yapacaklarını söyleyen Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG) Başkanı Osman Öz, bunun için yeni logolar, sloganlar ve ambalajlar geliştirmekte olduklarını anlattı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.