tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.3.2015 12:21:53

Mobil tabletler çığır açıyor

Artık hayatın her alanında devreye girmiş olan teknolojik ürünlerden tarım da nasibini alıyor. Şimdi de, Türk tarımında etkinlik ve verimlilik artışı sağlamayı hedefleyen yeni bir proje gündemde. Zirai saha operasyonlarını kolaylaştıracak olan tablet projesinin arkasında ise Vodafone Türkiye var. Dijital dönüşümden tüm sektörler faydalanırken, tarım da bundan geri kalmıyor. Tarımsal faaliyetlerin her alanına izlerini bırakan teknolojik ürünler üreticiden tüketiciye hayatı kolaylaştırırken, yeni bir pilot proje de Vodafone Türkiye tarafından kamuoyuna sunuldu. Buna göre şirket, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Projesi (TARBİL) kapsamında saha denetimi yapacak personelinin 3G internet ağıyla buluşmasını sağlayacak. Tablet Projesi’yle saha denetleme personeline bugüne kadar 10 bin adet tablet verildi ve böylelikle iş süreçlerinde verim artışı sağlandı. TARBİL kapsamında ise bu sayı iyice artacak ve 12 bin uzman personel, tabletlerindeki Vodafone 3G mobil internetle her an her yerden dijital bağlantılı çalışacaklar. Bu sayede zirai saha denetim süreçleri daha hızlı yapılabilecek ve operasyonel verimlilik de artacak. Bu da tarımsal verilere anlık ulaşım ve yakından takibi kolaylaştıracak bir gelişme demek. Üreticilerin denetlenmesi de kolaylaşacak Vodafone İş Ortağım bünyesindeki bu proje, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile paralel çalışacak. Bu da, denetimcilerin yalnız sahayı değil, üreticileri denetlerken de bu sistemden faydalanabilmelerini sağlayacak. Üreticilerle ilgili tüm bilgilere de bu tabletlerden ulaşılabilecek ve yerinde kayıt-kontrol yapılabilecek. Denetim yapılan yerlerin fotoğrafı tabletle çekilebilecek, lokasyonu otomatik olarak alınacak ve o bölgede hangi ürünün ekilmesi durumunda en çok verimin alınabileceği gibi yönlendirmeler de yapılacak. En nihayetinde, ekilen mahsullerin ve tarlanın fotoğrafları Bakanlık’ın veri tabanında kaydedilecek. Alınan bu verilere bakılarak sahadaki tarım denetimcilerinin sayısı da optimize edilebilecek. Saha denetleme uzmanlarına ulaştırılacak olan iş uygulamaları, anlık bilgi ve raporlar güvenli ve kesintisiz olarak mobil internete bağlı tabletlerle gönderilecek. Bu sayede şeffaf bir iş sistemi de sektöre gelecek. Maliyetler de öngörülebilir hale gelecek. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bu projenin sektörün tüm elemanları tarafından benimsenmesi sayesinde büyük yol kat edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.