tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.2.2012 11:52:42

Kenevirin ‘esrar’ı çözülüyor

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (NTNU) yapılan araştırmalar, tohumlarında ürettiği zehirli maddeleri azaltarak kolza bitkisini daha yenebilir kılan bir genetik program geliştirdi. Aynı prensibin farklı bitki türleri ve bitki bölümlerinde de kullanılabileceğini belirten Biyoloji profesörü Atle Bones, bunun yeni bir gıda devriminin başlangıcı olabileceğini düşünüyor.

Kolzanın (kanola) zehirli madde üreten özel hücreleri bitkinin savunma sisteminin bir parçası. Bir böceğin bitkinin yapraklarıyla beslenmesi gibi özel durumlarda devreye giren bu savunma sistemi, insan veya hayvan yiyeceği olmak için sakıncalı olan maddeleri ortaya çıkarıyor. Kolzadan yağ elde etme amacıyla gerçekleştirilen baskılama işlemi doğru bir yolla yapılmadığı takdirde bitki, zehirli bileşiklerini salarak karşılık veriyor. Yağa keskin bir hardal tadı veren bu bileşikler hayvanlarda da mide ve sindirim problemlerine yol açıyor.

NTNU’daki araştırma, kolza tohumlarını genetik olarak yeniden programlayarak, yalnızca olgunlaşmış tohumların zehir hücrelerini yok etmek suretiyle, hem bitkinin kendini koruyabilmesini hem de insan ve hayvanlar için tüketilebilir hale getiriyor.

Genetik değiştirmeyle istenmeyen kimyasal maddelerden ayrıştırılması düşünülen bitkiler arasında, afyon ve esrarın hammaddesi olarak bilinen kenevir de bulunuyor. Liflerinin kağıt yapımı ve tekstilde kullanılabildiği kenevir bitkisinin tohumundan yağ da elde edilebiliyor. Kenevirin çok hızlı yetişebilen ve ilaca ihtiyaç duymayacak kadar güçlü bir bitki olduğunu söyleyen Bones, “Yeni teknolojimizi kullanarak psikoaktif madde içermeyen bir kenevir üretmek çok ilginç olacak” yorumunu yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.