tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.11.2014 15:05:31

4,15 milyon hektar alan nadasa bırakılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar, kurak ve yarı kurak alanlarda toprakta yeterli suyun temini için çok büyük alanların nadasa bırakıldığını ifade etti. “Nadasa bırakılan alanların büyüklüğü olağanüstü boyutlarda. Dünyada hiçbir gelişmiş ülke bu kadar tarımsal alanı, bir yıl boş tutmaz. Bir şekilde değerlendirir” diyen Bayraktar, “Ülkemizde 4,15 milyon hektar alanı nadasa bırakıyoruz. Nadasa bıraktığımız alan tüm topraklarıyla Hollanda, İsviçre, Danimarka büyüklüğünde. Belçika'nın, Ermenistan'ın, Arnavutluk'un 1,5 katına yaklaşıyor. İsrail'in iki katı. Lübnan'ın, Kıbrıs adasının 4 katı. 50 milyona yakın nüfuslu Güney Kore'nin yarısına yakın. Gittikçe daha önemli bir hale gelen tarım ürünleri ve gıda üretiminde, tüm iç kaynaklardan olduğu gibi nadas alanlarından da yararlanma zorunluluğu var" şeklinde konuştu. Düşen yıllık yağış miktarının nadas alanlarının büyüklüğünde etkili olduğunu belirten Bayraktar, illere göre nadas alanları hakkında şu bilgileri verdi: “2013 yılında Konya'da 586 bin 562, Ankara'da 332 bin 144, Sivas'ta 325 bin 657, Kayseri'de 216 bin 197, Çorum'da 190 bin 220, Şanlıurfa'da 187 bin 570, Eskişehir'de ise 184 bin 856 hektar alanın nadasa bırakıldı. Toplam nadas alanlarının yarıya yakınını barındıran bu 7 ilin dışında, Yozgat ve Kırşehir'de nadas alanları 150 bin hektarı, Aksaray, Kırıkkale, Van, Ağrı ve Erzurum'un nadas alanları 100 bin hektarı geçiyor. Batman'da 853, Zonguldak'ta 841, Siirt'te 822, Osmaniye'de 306, Edirne'de 273, Hatay'da 217, İstanbul’da 180, Tekirdağ'da 104, Düzce'de ise 5 hektar alan nadasa bırakılıyor. Bartın, Rize ve Trabzon'da nadasa hiç alan ayrılmıyor.” Nadasa bırakılacak tarlalarda sürümün zamanında ve tekniğine uygun yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "KOP, GAP gibi projeler bir an evvel tamamlanırsa üreticimiz, özellikle Konya bölgesinde buğday-nadas veya ayçiçeği-nadas sisteminden vazgeçip, ürün desenini de değiştirebilir" dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.