tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.9.2014 09:22:31

Su kabağına genetik araştırma

Mersin’de Erciyes Üniversitesi ve Mersin Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü işbirliğinde su kabağının genetik kaynaklarını korumak amacıyla proje gerçekleştirildi. TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye Su Kabaklarının Toplanması, Morfolojik ve Moleküler Markörler ile Karakterizasyonu Projesi kapsamında 418 çeşit su kabağı çeşidi araştırıldı. Erciyes Üniversitesi’nden Yüksek Ziraat Mühendisi Nihal Denli, su kabağının olgunlaşmamış meyvelerinin haşlanarak, kızartılarak ya da dolması yapılarak farklı ülkelerde tüketildiğini belirtti. Türkiye’de Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi şehirlerde ise su kabağının sebze olarak kullanıldığını söyleyen Denli, “Olgunlaşmış meyvelerin içerisi boşaltıldıktan sonra su kabı, gıda saklama kapları, müzik aleti, dekoratif amaçlı kullanılıyor. Ayrıca su kabağı karpuz bitkisine anaç olarak kullanılıyor ve iyi uyuşma gösteriyor. Ülkemiz su kabağının ana vatanı olmamasına rağmen, su kabağının ülkemizin çok farklı bölgelerinde farklı amaçlarla yetiştirilmesinden dolayı zengin bir genetik çeşitliliğe sahip. Ancak zaman içerisinde plastiğin insan hayatına girmesiyle birlikte su kabağı kullanımı ve buna bağlı olarak yetiştiriciliği de azaldı.” Şeklinde konuştu. Üç yıl sürek projede 38'i uluslararası gen kaynağından, 380'i Türkiye genelinden olmak üzere toplam 418 farklı su kabağı genotipi toplanarak araştırıldı. Proje kapsamında tüm bitkisel özellikleri yönünden morfolojik ve moleküler olarak değerlendirilen 160 farklı genotip belirlendi. Türkiye'nin su kabağı çekirdek koleksiyonu oluşturuldu. 160 çeşit su kabağı çekirdeğinin de, önümüzdeki günlerde üretimine başlanması planlanıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.