tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.8.2014 11:25:21

Dallı darı bitkisinden biyobenzin üretildi

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi’nde TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında dallı darı bitkisinden biyobenzin üretimi gerçekleştirildi. MKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafız Çeliktaş, TÜBİTAK’ın enerji bitkileri ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında yaptığı çağrı üzerine proje sunduklarını ifade etti. Biyoyakıt üretiminde hammadde hazırlığı konusunda bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Çeliktaş, “Biyolojik materyalden, fosil olmayan organik maddeden hammaddesi şeker pancarı, mısır, buğday, şeker gibi nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin çürümesiyle alternatif bir yakıt olarak biyobenzin elde ediyoruz. Projemizin üzerine kurulduğu dallı darı, dünyada biyoyakıt üretiminde kullanılan model bir bitkidir” şeklinde konuştu. Dallı darı bitkisinin Güney Amerika’da yakıt üretiminde çok tercih edilen bir bitki olduğunu vurgulayan Çeliktaş, bu bitkiden elde edilen etanolün belli oranlarda benzinle karıştırılarak araç yakıtı olarak kullanıldığını söyledi ve ekledi: “Laboratuvarlarda tarla koşullarında adaptasyonu sağlanan genotiplerden hasat edilen ürünlerin değişik kimyasal analizlerini yaparak potansiyel yakıt elde ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız dallı darı bitkisinden potansiyel verim olarak 1 dekar alanda 1 tondan 380 litre yakıt karışımı sağlıyoruz. Fotosentez yapan bitkiler, güneşten aldıkları fiziksel enerjiyi kimyasal enerji olarak depoluyor. Bu bitkilerin bünyelerindeki biyokütle glikozunu tekrar şeker formatına dönüştürüyoruz."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.