tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.6.2014 14:07:22

Enerji tasarısı zeytinliklerin sonu olacak

Zeytinlik arazilerin enerji yatırımlarına açılmasını öngören kanun tasarısı meclise sunuldu. ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ başlığını taşıyan düzenleme ile zeytinlik alanlardaki yatırımlara 3 kilometre mesafe sınırı getiren koruma kalkanı kaldırılıyor.Termik santral projeleri için tarım arazilerinin yok edileceğini söyleyen sivil toplum kuruluşları ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca hazırlanan taslağın geri çekilmesini istiyor. Tasarı, ilgili bakanlıkça kamu yararı görülmesi durumunda, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yapılmasının önünü açarken, zeytinliklerde ayrıca elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz işletme faaliyetleri, jeotermal, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, kamu yararı gözetilerek yol, altyapı ve üst yapı faaliyetleri yapılabilecek. Kısa sürede yasalaşması beklenen tasarı, tüm bu yatırımlar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı yetkili kılıyor. Bakanlık, gerektiğinde bu yetkiyi valiliklere de devredebilecek. "Zeytin hassas bir ağaç ve her yerde yetişmiyor. Böyle bir tahribatın yaratacağı kayıplar yıllar boyunca yerine konulamaz. Binlerce yıl boyunca ürün veren zeytinliklerin 20-30 yıllık bir zaman dilimi için harcanması doğru değil" diyen Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı bu kanun tasarısını kabul etmeyeceklerini söyledi. Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, "Kendi enerjimizi üretelim derken ekolojik dengenin de bozulmaması ve tarımsal zenginliklerin kaybedilmemesi lazım. Özellikle zeytin gibi stratejik bir üründe" derken, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ise tasarının onaylanması halinde durumun zeytin sektöründe sonun başlangıcı olacağını dile getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör ise, "Yüce Meclisi zeytinlik alanları talana açacak yasa değişikliğine izin vermemeye çağırıyoruz” dedi ve tasarının yasalaşması durumunda tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve HES`ler ile talan edilen, yok edilen toprak ve su kaynaklarına zeytinlik alanların da ekleneceğini dile getirdi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.