tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.4.2014 08:30:41

Fındık fiyatında tarihi artış

Mart ayında yurt genelinde yaşanan don olaylarından en çok etkilenen ürünlerin başında fındık geldi. Fiyat konusunda da etkilenen fındığın kilosu 9 liraya kadar çıktı. Fakat fiyat artışı üretici için avantaj olmayabilir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıktaki fiyat artışından üreticinin kazanmadığını belirtti: “Mart ayı sonunda yaşanan don sonrası kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada 9liraya kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı yok. Üreticinin elinde fındık neredeyse kalmadı. Birkaç bin tonu geçmez.” Üreticinin çok önceden fındığın çok büyük bölümünü elden çıkardığını söyleyen Bayraktar, satılan fındığın büyük ölçüde tüccarlara ait olduğunu sözlerine ekledi. Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde sahil kuşağında çotanaktaki don zararının orta ve üst rakımlara nazaran daha düşük düzeyde gerçekleştiğini belirten Bayraktar, 2014 yılı sürgünleri başta olmak üzere 2013 yılı sürgünlerinin de önemli ölçüde zarar gördüğünü ve özellikle sürgünlerin dondan etkilenmesi nedeniyle zararın neden olacağı kaybın 2-3 yıl devam edeceğini söyledi. Karadeniz Bölgesi’nde ve don zararının olduğu illerde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. İlk gözlemlere göre bu yıl fındıkta rekolte kaybı bekleniyor. Tahmini rekolte kaybı ise Temmuz ayında netleşecek. Bayraktar, üreticileri kayıplarının karşılanması ve tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından tarım sigortasının düzenli olarak her yıl yaptırılması gerektiğinin altını çizdi. Fakat üreticilerin önemli bölümünün çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramadığına değinerek, afet yaşayan üreticilerin zararlarının bir kısmının karşılanarak üretime devam edebilmeleri için nakdi destek ödemesi yapılması gerektiğini belirtti. Bayraktar ayrıca, fındık üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi için zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, elektrik borçları ile SGK prim borçlarının faizsiz ertelenmesi, bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaçları olan finansmanın sağlanması bakımından kredi temininde kolaylık gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.