tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.3.2014 08:42:58

Yengeç kabuğundan gübre

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Adiloğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, deniz ürünleri arasında yer alan yengeç kabuğunun organik gübre olarak kullanılmasının özellikle asit toprakların bazı kimyasal özelliklerinin makro ve mikro element kapsamı üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi. Adiloğlu, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların yarattığı olumsuz etkilerinin, insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararlarının arttığını söyleyerek; bunların ortadan kaldırılmasına yönelik kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç kullanılmaması ya da mümkün olduğunca az kullanılmasına ilişkin ekolojik tarım uygulamalarının son yıllarda arttığını vurguladı. Çalışmanın iki aşamalı olarak yürütüldüğünü söyleyen Adiloğlu şöyle devam etti: “Dünya çapında, deniz ürünleri üreticisi şirketler tarafından büyük miktarlarda yengeç kabuğu değerlendirilmeden çevreye atılmaktadır. Özellikle son yıllarda atıkların yeniden değerlendirilmesinin gündeme gelmesiyle kabuklu su ürünleri çürümeye bırakılmak yerine kimyasal veya biyolojik yöntemlerle yeniden değerlendirilmekte, yeni organik gübreler elde edilmektedir. Organik tarımda gübreleme hem toprak verimliliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak hem de bitki besin maddesi ihtiyaçlarını karşılamak açısından önemlidir. Çalışmamız kapsamında artan oranlarda yengeç kabuğunun organik gübre olarak kullanılması, özellikle asit toprakların bazı kimyasal özelliklerinin, makro ve mikro element kapsamı üzerine olumlu etkileri tespit edilmiştir. Asit topraklara artan miktarlarda uygulanan yengeç kabuğunun, mısır bitkisinin kuru kuru madde miktarı ile azot, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içeriğini artırdığına dikkat çeken Adiloğlu, yengeç kabuğu gübresinin uygulanmasıyla mısır bitkisinin potasyum içeriğinin azaldığını; demir, bakır, çinko ve magnan içeriklerinde ise artış görüldüğünü söyledi ve asit topraklarda yengeç kabuğunun organik gübre olarak uygulanmasının verimliliği artıracağını bildirdi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.