tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.2.2014 09:49:26

Pamuk yerine mısır

Türkiye’de son 3 yılda kütlü pamuk üretimi yüzde 12,8 azaldı, mısır üretimi ise yüzde 40’ın üzerinde arttı. Durum böyle olunca, 2011 yılında 603 bin 964 ton olan pamuk ithalatı, geçen yıl yüzde 44 oranında artarak 869 bin 199 tona yükseldi. Bu değişimin sebebini mısırdaki verimin artmasına bağlayan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk üreticilerinin bir bölümünün de artık mısırı tercih etmeye başladığını söyledi. Bayraktar, pamuğun ülke tarımı açısından büyük önem taşıdığını fakat desteklerin yetersizliği, girdi fiyatlarının yüksek olmasına bağlı olarak maliyetin artması, ithal pamuğun daha ucuz ve vadeli olarak temin edilebilmesi, gümrük vergisinin olmaması gibi sebepler yüzünden Türk pamuğunun piyasa koşullarında dünya fiyatlarıyla rekabet etmekte zorlandığını belirtti. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan yaptığı açıklamada, üreticilerin özellikle mısır ve ayçiçeğine yönelmesinin, arazilerin çok parçalı ve dağınık olmasının bir sonucu olduğunu söyledi. Girdi fiyatlarının yüksek olmasına bağlı olarak pamuk üreticilerinin maliyetlerinin arttığını söyleyen Çalışkan, “Üretici daha karlı olduğu için mısıra yöneldi” dedi ve “havza” modelinin uygulanmasını önerdi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.