tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.1.2014 09:14:08

"Tarımsal değil meteorolojik"

Yağışların mevsim normallerinin altında kalması, kuraklık endişesini arttırdı. Bazı bölgelerde, hububat tohumlarının çürümesinden endişe ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in "Tarımsal kuraklık var diyemiyoruz ama meteorolojik kuraklık var" sözleriyle dikkati çektiği kuraklığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri de teyit ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye ekim ayından bu yana son yılların en kurak dönemini yaşıyor. 1 Ekim-31 Aralık 2013 döneminde Türkiye genelinde yağan yağmur, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,2 oranında azaldı. Ekim-Aralık dönemde Türkiye ortalaması 228,5 milimetre olan metrekareye düşen yağış miktarı, geçen yılın aynı aylarına göre 159,1 milimetreye düştü. 2013'ün Ekim ayından bu yana son yılların en kurak döneminin yaşanıyor olması üzerine bir çok bölgede köylüler yağmur duasına çıktı. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, kış mevsiminin kurak geçmesinin özellikle hububat ekili alanları olumsuz etkilediğini söyledi. Ekilen tohumların bir çok bölgede kuraklık sebebiyle filizlenemediğini belirten Kiraz, filizlenen kısmın da gelişemediğini kaydetti. Kiraz, kuraklık sebebiyle hububat ürünlerinde şimdiden yüzde 15-20 oranında verim kaybının yaşandığını ifade etti. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Trakya bölgelerindeki şubeleri aracılığıyla yaptıkları çalışmalarda, ekilen buğdayın bu mevsimde 5 ile 10 santimetre boya ulaşmış olması gerekirken, büyük bölümünün daha filizlenmediğini tespit ettiklerini dile getiren Fehmi Kiraz, şunları söyledi: "Mevsim normallerinin çok altında yağış olması hububat ürünlerinde tohumun filizlenmesini geciktirdi. Filizlenen buğdayın şu ana kadar kardeşleme dediğimiz bir kök etrafındaki çoğalmayı tamamlayıp boy atması gerekiyordu. Bazı yerlerde buğdayın yüzde 30'u filizlenirken, yüzde 70'i daha toprağın altında tohum olarak bekliyor. Filiz verenlerde de kuruma başladı. Konya bölgesinde yaptığımız araştırmada filizlenmeyen oran daha yüksek. Tohumun bir kısmı da toprağın altında canlılığını yitirdi."  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.