tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.1.2014 08:35:02

Çorak araziler yeşeriyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, arazi tuzlanmasını önlemek için Harran Ovası'na drenaj boruları döşedi. Bu sayede, hiç ekilmeyen arazilerden pamuk hasat edildi. Projenin bütçesi 200 milyon TL tutarında. Kullanılmayan arazileri tarıma kazandırmak istediklerini belirten Tarım Reformu Müdürü Gürsel Küsek, toplam 10 bin km uzunluğunda,  40-60 metre aralıklarla 110 cm'lik borular yerleştirildiğini ifade etti. Küsek, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Artık hiç kimse Harran tuzlanıyor diyemez. Burada 4 bin hektarlık arazide hiç ot bitmiyordu. Bu sistemi döşediğimiz yıl 400 kg pamuk alındı. Bazı kesimlerde daha az tuzlanma vardı ve pamuk ekiliydi. Bu arazilerde ise önceki yıl 200 kilogram verim alınırken bu yıl 400 kg verim elde edildi. Bu projenin hektara maliyeti 3 bin lira, dönümde 300 lira. 2 yılda amorti ediyor" 1960'lı yılların sonundan başlayıp 1980'li yılların sonuna kadar yer altı suyu ile yapılan hatalı sulama uygulamalarıyla 50 bin hektar arazinin tuzlandığı ve çoraklaştığı kaydediliyor. Proje tamamlandığında ise 55 bin hektar arazi tekrar tarıma kazandırılacak. Bakanlık, bu proje için Guinnes Rekorlar Kitabı'na başvurdu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.