tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.11.2013 09:12:43

Makineli hasat iyi geldi

Ege'de pamuk tarımının kalbi sayılan Söke Ovası'nda pamuk hasadı makineleriyle birlikte başlayan değişim tamamlandı. Günde 500 tarım işçisinin topladığı pamuğu hasat edebilen makineler sayesinde Ege Bölgesi'nde hasat dönemi 1 ayda tamamlanabiliyor. Bölgede pamuk üretiminin kalbi sayılan ve yaklaşık 160 bin ton çekirdekli pamuğun üretildiği Söke Ovası'nda Ekim ayıyla birlikte kozalarından çıkan pamuk, makinelerin tarlaya girmesiyle yaklaşık 1 ayda çırçır fabrikalarına taşınıyor. Söke Ticaret Borsası Başkanı Deniz Günal, Aralık ayına kadar devam eden sezonun makineler sayesinde Kasım ayı sona ermeden tamamlandığını ifade ediyor. Türkiye'ye rakip ülkelerin makineli hasada geçmesinin bu değişimi hızlandırdığına dikkati çeken Günal, şöyle konuştu: "İşçilik maliyeti nedeniyle Türkiye'de üretilen pamuğu dünya piyasasında rekabet edemez durumdaydı. Zorunlu bir dönüşüm olarak makineler hızla yayıldı. Makineli hasat olmasa maliyet yükseleceği için pamuk tarımı biterdi. Çünkü bir makine bir günde 50 ton pamuk topluyor, bu 500 işçinin toplayacağı miktara eşit." Makineli hasada geçişin tarladan çırçır fabrikasına kadar bir değişimi içerdiğine dikkati çeken Günal; pamuğun makineyle daha hızlı toplanması nedeniyle nemli olarak fabrikaya geldiğini ve depolarda biriken pamukların çürümeye karşı bir an önce işlenme zorunluluğunun ortaya çıktığını, bunun sonucu olarak  da fabrikaların kapasite artırdığını belirtiyor. Fabrikaların kapasite artırılmasından işçilik maliyetlerinin düşürülmesine kadar geniş bir alanda etkisini gösteren makineli hasadın bölge ekonomisine ve üreticisine olan katkısının pamuk tarımını çok daha iyi bir noktaya taşıyacağı öngörülüyor.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.