tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.10.2013 08:06:01

"Aspir ekmekten korkmayın"

Yemeklik yağ üretiminde kullanılan aspir bitkisinin giderek yaygınlaşan ekimi, Trakya bölgesinde yağ ihtiyacını karşılamada ayçiçeğine olan bağımlılığı azaltıyor. Aspir, Anadolu'da yabani olarak yetişen bir bitki. Bu nedenle tarımsal üretiminin yapılması oldukça kolay. Ancak bu yönde bir yatırımın olmayışı, 10 yıl öncesine kadar aspir üretimini yok denecek kadar azaltmıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, destekleme kapsamına alınan bu ürün için, "Aspire pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Önemli bir yağlı tohum bitkisi olan aspir; mutfakta sıvı yağ olarak kullanılmasının yanısıra boya, vernik, yem, ilaç ve biyodizel üretimi gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor" diyor. Bakanlık, ilk olarak 2006 yılında kilo başına 22 kuruş olarak verdiği aspir primini, 2013 yılında 45 kuruşa çıkardı. Bu miktarla dekar başına destek, yaklaşık 91 liraya ulaşıyor. Böylelikle üretim maliyetinin yüzde 75’i karşılanıyor. Sulamanın yetersiz olduğu arazilerde bile yetiştirilen aspir için "Üreticiler bu ürünü ekmekten korkmasın, çünkü bu ürünün alıcısı hazır" diyen Eker, desteğin süreceğini ve yeni pazarların açılacağını bildiriyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.