tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.10.2013 14:05:59

2008 yılında düşürülen traktör ve tarım makinelerinin KDV’si yeniden yüzde 8’den 18’e çıkarılıyor. Düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda, çiftçiye gelecek ek yük 4-11 bin TL arasında değişiyor. Üreticilerin mağdur edilmemesi için Ziraat Bankası üzerinden destekleme yapılıp yapılmayacağı konusu da değerlendiriliyor. 2008 yılında başta traktör olmak üzere bir dizi ürünün KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Ancak bu indirim traktör sanayicilerinde bir dizi sıkıntının nedeni oldu. Üretim için gereken girdiyi yüzde 18 KDV ödeyerek alan sanayiciler, traktör ve tarım makinelerini yüzde 8 KDV ile sattı. Aradaki 10 puanlık fark için gündemde olan KDV iadesi için ödeme süreci uzayınca birçok sanayici tepkilerini hükümete iletmeye başladı. Düzenleme nedeniyle traktör ithal edip yurtiçinde satan ithalatçılar avantaj sağlarken, içeride üretim yapan sanayiciler sıkıntı yaşadı. Sanayicilerin talepleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da görüşüldü. Bu kapsamda iki çözüm önerisi masaya geldi. Bunlardan ilki sanayicilerin teminat mektubu verip KDV iadelerini hemen alması olurken, ikincisi de KDV’nin tekrar yüzde 18’e çıkması oldu. Alınan karar ise, yüzde 18’lik KDV’ye geri dönülmesi olunca; yasa çalışması da başlatıldı. 10 puanlık artışa gidilmesi halinde, sıfır traktör fiyatlarına yaklaşık 4 ila 11 bin lira arasında ilave vergi zammı geleceği hesaplanıyor. Yeni vergi zammının ise Ziraat Bankası’ndan aktarılacak faizsiz krediyle ya da Tarım Bakanlığı kaynaklarından karşılanması üzerinde duruluyor.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.