tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.5.2013 12:39:45

Dünyanın en büyük haritası çiziliyor

Buğdayın yabani atası olan ve “sakalotu” olarak da bilinen Aegilops tauschii bitkisinin fiziki haritası, ABD’de bulunan Kansas Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmayla ortaya konuldu. Uzmanlar bunun, buğdayın tüm genetik yapısının çözülmesi adına çok önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Bir genomun fiziki haritası, bitkinin genlerinin ve DNA dizisinin fiziksel konumlarını gösteriyor. Bilim insanları için bu bilgilerin şöyle bir önemi var: Bu haritalar, bitkinin hastalık dayanımını ya da yaşam süresini belirleyen genlerin tanımlanabilmesi demek. “Fiziki harita çıkarmak, bir yumurtayı kırdıktan sonra tekrar birleştirmeye benzer” diyen araştırma yöneticilerinden Prof. Dr. Bikram Gill, “Buğday, tarım ürünleri arasında en uzun genoma sahip olan bitki. Bu da onun fiziki haritasını, tüm hayvanların ve bitkilerinkinden daha büyük yapıyor. Gill, buğday üzerine 10 yıl önce başlayan çalışma için sakalotunun büyük önem taşıdığını vurguluyor. “Sakalotunun gen çıkarımı, geniş düzlüklerde yetiştirilen buğdayların kahverengi pas hastalığından korunmasını sağladı. Geliştirilen harita, buğdayın yalnızca hastalık değil sıcaklık ve kuraklığa dayanımını da artıracak. Ayrıca daha kaliteli ekmek üretiminin de önünü açacak” diyen Gill, “Dirençli birçok gen kromozomların uçlarında bulunuyor. Bu yüzden da onlara ulaşmak çok zor değil. Bu sayede daha verimli ve sürdürülebilir buğday türleri elde etmenin yolu açılıyor” şeklinde konuşuyor. Kaynak: PNAS

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.