tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.7.2012 11:09:33

Bu nohutların isim babası Bakanlık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baklagilde verimi artırmak için çeşit geliştirme çalışması yürüttü. Şimdiye kadar 11 adet nohut çeşidi geliştirildi. Çeşitler Bakanlıkça kurulan Gezici Çalışma Grubu tarafından tanıtılıyor.

Nohut üretim alanlarında son yıllarda görülen antraknoz hastalığına karşı Bakanlık yeni tohum çeşitleri geliştirdi. Gökçe, Çağatay, İnci, Işık-05, Yaşa-05, Hisar, Azkan, Aksu, Hasanbey, Seçkin, Çakır isimli dayanıklı çeşitlerin ekiminin yaygınlaştırılarak nohut üretiminde verimin artırılması hedefleniyor. Halk arasında “bulut çaldı, yel vurdu, ülker vurdu” şeklinde ifade edilen hastalık ilkbahar ve yaz başlarında özellikle bol yağış alan yerlerde görülüyor. Nispi nemi yüksek, hava sıcaklığı 20 derece civarında seyreden yıl ve bölgelerde nohut tarlalarında zararlara ve ürün kayıplarına neden olabiliyor.

Bakanlığın yeni nohut çeşitlerini tanıtmak için kurduğu Gezi Çalışma Grubu şimdiye kadar beş ilde üreticilerle buluştu. Grubun planları arasında, geliştirilen yeni tohum çeşitleri hakkında üreticileri bilgilendirmek de yer alıyor. Samsun-Amasya-Erzincan-Erzurum-Artvin güzergahında çalışmalarını yürüten grup, yeni çeşitlerin tanıtımı için üreticilerle bir araya geliyor. Arazi çalışmalarına da katılan grup, üreticilerin sorunlarını dinleyerek gelecekteki çeşit geliştirme çalışmalarına yön vermeyi hedefliyor. Karadeniz Bölgesi’nde kuru fasulyede virüs hastalıklarına karşı da çalışma yürüten Bakanlık aynı Gezici Çalışma Grubu ile kuru fasulye tarımı konusunda da bilgilendirme ve incelemelerde bulunuyor.  

Son yıllarda gerek hastalık ve zararlılar, gerek iklim elverişsizliği ve fiyat düşüklüğü nedeni ile baklagiller üretiminde düşüş gözleniyordu. Bakanlığın geliştirdiği çeşitlerin baklagil üretimini nasıl etkileyeceğini gelecek sezon gösterecek.

 

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.