tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.12.2018

Lahanaya fabrika gerek

lahanaya-fabrika-gerek.jpg

Lahanada bu yılki fiyatlar üreticiye geçen yılın sıkıntısını unutturdu. Ancak özellikle turşuluk olarak da kullanılan beyaz lahananın ağırlıkta olduğu illerde ürünü işleyecek tesislerin azlığı üretime gölge düşürüyor.

Geçtiğimiz yıl üretim fazlası ve düşük fiyatlar nedeniyle üreticilerinin çoğunu mutsuz eden lahana bu yıl ise sebze liginin en iyi performansını gösteriyor. Buna karşın, üretimin iki lideri Samsun ve Niğde’de turşuluk ürünleri işleyecek yeter sayıda tesis olmaması dikkat çekiyor.

Üretimde rekor mutluluk getirmemişti

Türkiye’de en çok üretilen lahana çeşidi olan beyaz lahana 2017-18 sezonunda ülke genelinde 524 bin ton ile en yüksek üretim düzeyine ulaşmıştı. Kırmızı ya da mor lahana olarak anılan çeşitler de toplam 186 bin ton rekolte ile kendi rekorunu kırmıştı. Ancak üretimle aynı oranda olmayan talepten dolayı pek çok ilde ürünler üreticilerin elinde kalmış ya da kilosu 10-20 TL gibi düşük fiyatlara satılmak zorunda kalmıştı.

Altın yıl yaşanıyor

Lahanada bu yılki hasat tablosu ise farklı bir görüntü çiziyor. Ülkedeki kırmızı lahana üretiminin 3’te 2’sini tek başına karşılayan Samsun’da üreticiler kalite ve fiyat düzeyinden oldukça hoşnut. “Bu sezon mor ve beyaz lahana altın yılını yaşıyor diyebiliriz” yorumunu yapan Bafra Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bilgiç, kırmızı lahana ekili alanların 30 bin dönümden 10 bin dönüme indiğini söylüyor.

lahanaya-fabrika-gerek1.jpg

“Bu Bafra ovası için büyük bir alan değil” diyen Bilgiç, az ekime karşılık satışların iyi gittiğine dikkat çekiyor: “Geçen yılki lahanaları tarlaya gömmek zorunda kaldık. Ama bu yıl sürekli talep olduğundan dolayı tarlada bekletilmeden kesilip satılıyor. Kırmızı lahananın fiyatı 10 kuruştan 1,5 TL’ye, beyaz lahananın ise 20 kuruştan 60 kuruşa çıktı.”

Üretimin yarısı turşuluk ama…

Niğde 70 bin ton ile beyaz lahanada söz sahibi olan ikinci şehir. Kırmızı ve siyah lahanada geri planda olduğu için Niğde turşuluk ürün piyasasına daha bağımlı konumda. Bu yıl 18 bin dekar alanda 110 bin ton düzeyinde yapılan üretimden herkes memnun. Ancak pazarlama konusunda aynı durum geçerli değil.

İldeki üretimin yaklaşık yarısının turşuluk alanında değerlendirildiğini söyleyen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, kentte lahanayı işleyecek bir tesis bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çekiyor. Aynı sorunun üretime katkı sunan diğer illerde de geçerli olduğunu söyleyen Kenar, “Genel olarak lahanada pazar konusu diğer illerde olduğu gibi ilimizde ürünü işleyecek bir fabrikamızın olmayışı” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.