tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.11.2018

Kurutulmuş cennet hurması Avrupa’ya açıldı

Kurutulmuş cennet hurması Avrupa’ya açıldı

Manisa’da 10 yıldır cennet hurması üreten Nurcan Güncü, geçen yıl kurutarak pazara sunduğu meyveleri İngiltere’ye ihraç etmeyi başardı.

Cennet elması, Trabzon hurması adıyla da bilinen cennet hurması belki pazarın en popüler meyvelerinden değil; ancak onu keşfedenler tadından vazgeçemiyor! Manisa-Alaşehir’de 10 yıldan beri üretim yapan Nurcan Gürcü ve eşi Mahir Gürcü, bu özel meyveyi Avrupa’nın en batısına da tanıtmayı başardı.

Kurusu en az 10 kat daha değerli

Toplam 250 dekarlık bir alanda ürettikleri hurmaları ilk kez geçtiğimiz yıl güneşte kurutarak pazara sunan çift, kuru meyve stantlarına alternatif olan bu ürünle oldukça iyi bir kazanç elde etmiş. Taze haliyle kilogram başına fiyatı ortalama 3 TL olan cennet hurmasının kurutulmuşu ise 30-50 TL arasında alıcı bulmuş.

kurutulmus-cennet-hurmasi-avrupa-ya-acildi1.jpg

Yurtdışına hediye ihracata dönüştü

Kuruttukları cennet hurmalarının bir kısmını İngiltere’deki dostlarına hediye olarak gönderen Güncü çifti, kısa süre sonra İngiltere’den gelen 12 tonluk ithalat teklifi ile yepyeni bir kazanç kapısını aralamış. Sırbistan ve Ukrayna gibi ülkelere yaş olarak ithal edilen cennet hurması böylece ilk kez kurutulmuş halde yurtdışına açılma fırsatı bulmuş.

Nasıl kurutuluyor?

Meyveleri ilk olarak balkonda kurutmaya başladıklarını söyleyen Nurcan Güncü, artan talepler üzerine kurutma işlemini teraslara taşıdıklarını söylüyor. Meyvenin kabuklarını yaşken soyarak ipe dizen ya da file içine koyarak gölgeye bırakan üreticiler, ürünü yaklaşık 40 gün içinde piyasaya sunulacak hale getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.