tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.9.2018

Domateste fiyat sarsıntısı kalıcı olabilir

Domateste fiyat sarsıntısı kalıcı olabilir

Ekonomide yaşanan zorlu süreçte en çok zamlanan gıda ürünü domates salçası oldu. Domateste tüketicinin hissettiği krizin etkisi üretim cephesinde daha da belirgin.

Ağustos ayının ilk haftasında hızla yükselişe geçen döviz kurları ile Türkiye ekonomisi kendini zorlu bir fırtınanın içinde buldu. Yaşanan süreç dövize endeksli sektörlerde etkisini doğrudan hissettirirken dolar krizinin dalgaları artık tarımın da kıyılarına vurmaya başladı.

İthalatın yoğunlukta olduğu gübre ve zirai ilaç ürünlerinde yükselen fiyatlar üreticileri zor durumda bırakıyor. Aynı şekilde pazar ve marketlerde kimi ürünlerde gözle görülür hale gelen enflasyon tüketicilerin alım gücünü düşürmeye başladı. Bunların arasında tarım ve gıda ürünleri de bulunuyor.

Kumluca’da 4 TL oldu

Taze sebze-meyve pazarının lokomotif ürünü ve Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat kalemi olan domates de bu zorlu süreçten en çok etkilenen ürünler arasında ilk sıralarda. Araştırma şirketi BrandZone’un verilerine göre Haziran-Ağustos ayları arasında fiyatı en çok artan ürün ortalama yüzde 35 ile domates salçası oldu. Benzer bir fiyat artışı türlerine göre değişmekle birlikte taze domateste de yaşanıyor.

domateste-kriz-fiyatlari-kalici-olabilir2.jpg

Sebze üretiminde girdi maliyetlerindeki artış düşünülürse bu durum pek de şaşırtıcı değil. Örtü altı domatesin başkenti Antalya-Kumluca’da 4 TL,  sanayi domatesinin merkezi Bursa’da ise 3-4 TL civarında olan üretici fiyatları da bunun bir sonucu. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, “Kumluca’da 4 TL’ye alınan bir domates büyükşehirlerin reyonlarında 8-12 TL’ye satılacaktır” diyor.

Bu koşullarda fiyatlar düşmez

Domateste üretime dair veriler de bu dönem çok olumlu değil. Geçtiğimiz yıl düşük kazanç nedeniyle domatesten vazgeçen pek çok üretici olduğunu söyleyen Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Üretici 2 liraya domates satarsa batar. Bu girdilerle domates ve diğer sebzelerde fiyat düşmez” yorumunu yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.