tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.7.2018

Türkiye tarımsal desteklerden ne anlıyor?

Türkiye tarımsal desteklerden ne anlıyor?

OECD’nin tarım raporuna göre ürün fiyatları dünya ortalamasının çok üzerinde olan Türkiye’de tarımsal destekler ise Ar-Ge ve yatırımlardan ziyade nakit desteğine dayanıyor.

Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu ve toplam 34 ülkeden oluşan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2018 yılına ait tarım raporunu yayımladı. Türkiye’de sebze-meyve fiyatlarının dünya ortalamasının yüzde 28 üzerinde olduğu belirtilen raporda, Türkiye’nin tarımsal inovasyondan ziyade doğrudan üretici desteklerini yüksek pay ayırmasına da dikkat çekiliyor.

OECD’nin Tarımsal Politika İzleme ve Değerlendirme başlıklı raporunda ülkelerin tarımdaki ekonomi-politik göstergeleri inceleniyor ve karşılaştırılıyor. Buna göre Türkiye’de 2013-2015 yılları arasında yurtiçi tarımsal ürün fiyatları dünya ortalamasının yüzde 20 üzerindeyken, bu fark son 2 yılda yüzde 28 düzeyine kadar çıktı.

Türkiye’de destek “nakit yardımı” demek

Raporda üye ülkelerin tarımsal yatırım ve destek politikaları da ele alınıyor. Bu başlık altında Türkiye’ye ait veriler olumsuz bir tabloya işaret ediyor: Türkiye’de tarım yönelik inovasyonlara verilen devlet desteği, doğrudan desteklerin yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyor.

turkiye-tarimsal-desteklerden-ne-anliyor1.jpg

Doğrudan desteklerin 2016 yılında toplam desteklerin yüzde 75’ini oluşturan, son raporda ise yüzde 25 düzeyine inen payı açısından Türkiye halen üye ülkeler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Üreticilere en çok piyasa fiyat desteği veren ülke İzlanda olurken son sırada ise Yeni Zelanda bulunuyor.

Altyapı ve eğitime ağırlık verilmeli

Piyasa fiyat desteğinin ülkelerin üretim kararlarına ve ticaretine olumsuz etki ettiği belirtilen raporda, bu desteklerin kademeli olarak kaldırılması öneriliyor. OECD, hükümetlere tarımda doğrudan destekler yerine doğayı koruyarak, sürdürülebilir ve verimli üretim ilkesiyle üreticilerin eğitimi, inovasyon ve altyapı projelerini desteklemesini salık veriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.