tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.5.2018

Buğday arazisinde kinoa farkı

bugday-arazisinde-kinoa-farki.jpg

Geçen yıl Bingöl’deki ilk kinoa ekimini gerçekleştiren üretici Fırat Güven, elde ettiği ürünle ihracat kapıları aralayarak gelirini arttırmayı başardı.

Geleceğin tarım ürünlerinden biri olarak görülen ve ekim alanları dünya genelinde hızla artmaya başlayan kinoa Türkiye’de kendine alan açmaya başladı. Arazilerine kinoa ekip yüksek kazanç ve ihracat fırsatı elde eden üreticilerin başarı öykülerine yenileri ekleniyor.

Bu öykülerden biri de ürünü Bingöl’le tanıştıran üretici Fırat Güven’e ait. Geleneksel olarak buğday yetiştirdiği tarlasında 2017 yılında kez ilk kinoa eken Güven, aynı üretim maliyetiyle daha az işgücü kullanarak daha yüksek kâr elde etmeyi başarmış.

25 dekarda 7 ton ürün

Geçtiğimiz yıl 35 dekar alanda kinoa ekmeye karar veren Güven sezon sonunda toplam 7 ton ürün elde ederken, bunun 3 tonunu bir ihracat firmasının aracılığıyla da Irak’a ihraç ederek kârını arttırmış, 500 kilogram kinoayı ise bölgedeki diğer üreticilere dağıtmış.

Avrupa’dan da talep var

Bu yıl yeniden bu kez 105 dekar alanda kinoa ekimi yapan Güven, ürüne Almanya’dan da talep geldiğini söylüyor. “Kinoanın üretim maliyeti buğdayla eşdeğer. Masrafı ve bakımı da aynı. Az emek istiyor, üstelik kazancı daha yüksek” yorumunu yapan Güven’in hayali ise Bingöl’de bir paketleme tesisi kurarak kinoayı bölgede yaygınlaştırmak.

Kuraklığa karşı yıldızı parlıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2013 yılını “Kinoa Yılı” olarak ilan etmesiyle adını geniş kitlelere duyurmaya başlayan kinoa geniş kullanım alanları, kuraklığa dayanıklı yapısı ve yüksek besin değeriyle iklim değişikliğine karşı kilit ürünlerden biri olarak görülüyor. Güney Amerika kökenli bitkinin üretiminde Peru ve Bolivya başı çekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.