tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.4.2018

Şeker fabrikalarında ilk satış gerçekleşti

Şeker fabrikalarında ilk satış gerçekleşti

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde ilk ihale gerçekleşti, Bor ve Kırşehir Şeker Fabrikaları iki farklı şirkete satıldı.

Şubat ayında Türkşeker bünyesindeki 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararının ardından tartışmalar sürerken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı başkanlığında ilk satış gerçekleştirildi. Türkiye’nin köklü şeker üretim tesislerinden Niğde-Bor Şeker Fabrikası ve Kırşehir Şeker Fabrikası sırasıyla 330 milyon TL ve 330 milyon TL’ye özel sektöre satıldı.

Ankara’da düzenlenen ihalede ilk olarak Bor Şeker Fabrikası için ihaleye 8 şirket katılırken fabrikanın 335 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Doğuş Yiyecek ve İçecek’e satılması kararlaştırıldı. 200 milyon TL ile başlayan ve 11 firmanın yarıştığı Kırşehir Şeker Fabrikası ihalesinde ise 330 milyon TL teklifle kazanan Tutgu Gıda oldu.

Doğuş ve Tutgu Gıda kimdir?

Türkiye’de ilk özel çay şirketlerinden biri olarak 1985’te kurulan Doğuş Gıda’nın Kraft Gıda firmasını satıl almasıyla kurulan Doğuş Yiyecek ve İçecek şirketi cips üretimiyle biliniyor. Kırşehir Şeker Fabrikası’nı satın aldığı açıklanan “Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd.” hakkında ise internette hiçbir bilgi bulunmaması sosyal medyada tartışma başlattı.

seker-fabrikalarinda-ilk-satis-gerceklesti2.jpg

Toplam 4 bin 475 üretici ekim yapıyor

1983’te kurulan Bor Şeker Fabrikası geçtiğimiz yıl 466 bin ton şekerpancarı işleyerek toplam 68 bin ton şeker üretimi gerçekleştirdi. 2 bin 169 pancar üreticisinden ürün olan fabrika İç Anadolu bölgesinin en aktif şeker üretim tesislerinden biri.

Türkiye’nin en yeni şeker fabrikası

Türkiye’de kurulan en son şeker fabrikası olarak 2001 yılında faaliyete geçen Kırşehir Şeker Fabrikası için ise ekim yapan üretici sayısı 2016-17 sezonunda 3 bin 307 oldu. 542 bin ton pancar işlenen fabrika toplam 78 bin ton şeker üretti.

Hangi fabrikalar satılmak isteniyor?

ÖİB binası önünde gelerek konuya dair açıklama yapan milletvekillerine üreticiler de eşlik ederken daha sonra grup ihalenin yapıldığı salona girerek özelleştirme kararına tepki gösterdi. Nisan ayı içinde ihalesi yapılarak satılması planlanan diğer fabrikalar arasında Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş Şeker Fabrikaları bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.