tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.2.2018

14 şeker fabrikası satışa çıkarılıyor

14 şeker fabrikası satışa çıkarılıyor

Türkşeker bünyesindeki 14 şeker fabrikası özelleştirilmek üzere ihaleye açılıyor. Alınan karar Türkiye tarımının gelişiminde ve şeker sektöründe büyük rolü olan fabrikaların geleceğine gölge düşürecek nitelikte.

Şeker fabrikalarına dair son yıllarda sıkça gündeme gelen ancak iptal edilen özelleştirme girişimleri bir kez daha resmiyet kazandı ve Türkiye Şeker Fabrikaları’na (Türkşeker) ait 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alındığı açıklandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre Türkşeker bünyesindeki fabrikaların yarısından çoğu Özelleştirme Dairesi Başkanlığı tarafından ihaleye açılıyor. Karar, 14 farklı ilde yer alan ve aralarında Turhal, Alpullu, Elbistan gibi Türkiye’nin en köklü şeker fabrikalarının da aralarında bulunduğu listede yer alan üretim tesislerinin satış usulüyle özelleştirilmesini öngörüyor.

Hangi fabrikalar özelleştirilmek isteniyor?

Özelleştirmeye açılan Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat Şeker Fabrikası için 3 Nisan; Erzurum, Erzincan, Ilgın, Kastamonu ve Turhal Şeker Fabrikası için 11 Nisan; Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş Şeker Fabrikası için ise 18 Nisan son teklif tarihi olarak belirlendi.

14-seker-fabrikasi-satisa-cikariliyor2.jpg

Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Alpullu, Elbistan ve Muş Şeker Fabrikası için geçici teminat tutarı 3 milyon TL olarak belirlendi. Bor, Kırşehir, Yozgat ve Burdur Şeker Fabrikası için bu tutar 4 milyon TL; Çorum, Ilgın, Turhal ve Afyon Şeker Fabrikası için ise 5 milyon TL olarak açıklandı.

Dava açıldı, imza kampanyası başladı

Satılması durumunda çoğu şeker fabrikasının işletme maliyetleri nedeniyle kapanmak zorunda kalacağı açıklamasını yapan Şeker-İş Sendikası, fabrikaların özelleştirilme kararının durdurulması için Danıştay’a dava açtı. Bu arada Tokat’ta bulunan Turhal Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesine karşı da imza kampanyası başlatıldı.

Turhal Şeker Fabrikası’nın Tokat ekonomisinde kilit rol oynadığını söyleyen Şeker-İş Turhal Şube Başkanı Nurullah Alpat, “Burası 100 yıllık bir manevi değerdir. Biliyoruz ki bu yaşanan özelleştirilme değil kapatılmadır. Şeker fabrikasının kaybedilmesi Tokat ekonomisinin çökmesi demektir” diye konuşuyor.

14-seker-fabrikasi-satisa-cikariliyor3.jpg

İlk talep Kütahya Şeker Fabrikası için

Bu arada ihaleye açılan fabrikalara dair ilk resmi teklif de sunuldu. Çemaş Döküm firması Kırşehir Şeker Fabrikası’nın satın alınmasına yönelik çalışma yapma konusundaki yetkilendirme bilgisini Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığını açıkladı.

2 kez özelleştirmenin kapısından dönüldü

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ilk olarak bundan 8 yıl önce gündeme gelmişti. Ancak 2010 yılında başlatılan özelleştirilme süreci Danıştay 13. Dairesi’nin Ocak 2011’de aldığı kararla durdurulmuştu. Aynı yılın Eylül ayında ise Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikası özelleştirme kapsamında satışa sunulmuş, ancak 2012 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla söz konusu ihaleler iptal edilmişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.