tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.1.2018

Türkiye şekerkamışı ile tanışmaya hazırlanıyor

Türkiye şekerkamışı ile tanışmaya hazırlanıyor

Güneydoğu Anadolu’da şekerkamışının gen kaynakları araştırılırken bir yandan da bölgede organik şekerkamışı üretimi için çalışmalara başlandı.

Türkiye şekerpancarı üretiminde dünya genelinde ilk sırada gelen 5 ülkeden biri. Ancak tüm dünyanın şeker ihtiyacının yüzde 83’ü şekerkamışından üretiliyor. Peki Türkiye’de tropikal bir bitki olan şekerkamışını yetiştirmek ve bundan şeker üretimi sağlamak mümkün mü?

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Merkezi (GAPTAEM) bu soruya “Neden olmasın?” diyerek yeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Yurtdışından getirilecek şekerkamışı tohumları ile üretime başlayacak olan GAPTAEM’in amacı bu yolla organik şeker üretimi yaparak alternatif oluşturmak.

Bölgede şekerkamışı kalıntıları bulundu

Bugüne kadar sembolik veya bireysel düzeyde kalan girişimler dışında şekerkamışı üzerine araştırma ya da üretim temelli uzun erimli bir çalışma bulunmuyor. İşe Ar-Ge faaliyetleri ile başlayacaklarını söyleyen GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, “Yaptığımız ilk çalışmalarda bu bölgede geçmişte üretilen şekerkamışlarının kalıntılarını bulduk” diyerek Güneydoğu Anadolu bölgesinde bitkinin gen kaynaklarının araştırılacağını söylüyor.

turkiye-sekerkamisi-ile-tanismaya-hazirlaniyor.jpg

Organik şeker talebini karşılayacak

Proje kapsamında Pakistan Şekerkamışı Araştırma Enstitüsü ile anlaşan GAPTAEM, bu kurumun yardımıyla bölgenin toprak yapısı ve iklim şartlarının uygunluğunu tespit ettikten sonra 10 çeşit şekerkamışını Türkiye’ye getirterek üretime başlayacak.

Şekerkamışının pancara oranla daha basit bir işleme süreci gerektirdiğine dikkat çeken Çetiner, “Türkiye’de son yıllarda organik şekere olan talep arttı. Ancak bu talebi karşılayacak tesis ve üretim bulunmuyor. Şekerin kamıştan bu denli kolay elde edilebilmesi organik üretim için şekerkamışını ön plana çıkarıyor” diyor.

Pamuğa alternatif olabilir mi?

Çetiner şekerkamışının uzun vadede Harran ovası ve GAP bölgesinde pamuk üretimine alternatif olabileceği görüşünde. “Bölgemizde artık birçok arazide sadece pamuk üretimi yapılmaya başladı. Ancak alternatiflerin de olması gerekli” diyen Çetiner, “Şekerkamışı suyu sevse de su sıkıntısı olduğunda da yetişen ve tuzluluğa dayanıklı bir bitki. Ar-Ge çalışmasıyla bitkinin bölgede ne kadar su ve gübreye ihtiyaç duyacağını ve ne kadar şeker elde edebileceğimizi göreceğiz” diye konuşuyor.


Yorumlar
  • Okan Has

    Olursa faydalı bir girişim olur ülkemiz adına

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.