tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.1.2018

Komşu gezegende tarım solucanlarla mümkün!

Komşu gezegende tarım solucanlarla mümkün!

Mars yüzeyinde tarım yapabilme hayaline bir adım daha yaklaşıldı. Gezegenin zorlu iklimini taklit eden deney ortamında üremeyi başaran solucanlar bu hayalin kahramanı olmaya aday.

Dünya üzerindeki yaşamı Mars’a taşımak, insanlık adına yakın geleceğin en heyecan verici hayallerinden biri. Ancak komşu gezegende insan yaşamının uzun vadede mümkün olması için gıda tedarikinin sürekli olması gerekli. Bunun için de öncelikle Mars’ın zorlu koşullarında bitkisel üretimin olanakları araştırılıyor.

Toprağın besin döngüsü Mars'ta da kurulabilir

Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalar, kızıl gezegende bitkisel üretimin mümkün olabileceği yönünde yepyeni bir umut verdi. Mars’ın toprak özelliklerinin canlandırıldığı ortamda üremeyi başaran solucanlar, bitkisel üretim için gerekli olan yaşamsal döngünün Mars’ta da kurulabileceğini kanıtladı.

Organik maddeyi ayrıştırmayı başardı

Üniversitenin araştırma merkezinde, öncelikle NASA tarafından volkanik kayalar yardımıyla hazırlanan ve domuz gübresi ile karıştırılan “Mars toprağı”na yetişkin solucanlar bırakıldı. Toprakta bulunan organik maddeyi ayrıştıran solucanlar, burada hem çoğalabileceklerini hem de bitkiler için gerekli olan besinleri üretebileceklerini gösterdi.

komsu-gezegende-tarim-solucanlarla-mumkun.jpg

Bugün marul, yarın yeni bitkiler

Kızıl gezegene özgü koşullarda marul bitkisinin gelişimini sağlayan solucanlarla yapılan deneyin geliştirilmesi için “Worms for Mars” (Mars için Solucanlar) adıyla bir de kitlesel fon kampanyası başlatıldı. Kampanya 10 bin Euro destek hedefine ulaşırsa, farklı bitki türlerini de içeren ve daha sürdürülebilir toprak döngüsünü hedef alan yeni araştırmalar yapmak mümkün olacak.

“Benzersiz” uzay patatesi!

Bu araştırma, Mars’ta bitki yetiştirebilmek son yıllarda hızlanan çalışmaların bir halkasını oluşturuyor. NASA ve Perulu araştırmacılar ortaklığında geliştirilen ve Mars iklimini yansıtan “uzay sera”sına ekilen bir patates çeşidi bitkisel gelişimini gerçekleştirebilmişti. Bu zorlu ortamda filizlenmeyi başaran patatese “benzersiz” ismi takılmıştı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.