tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.12.2017

Türkiye'nin mısır haritası değişiyor

turkiye-nin-misir-haritasi-degisiyor1.jpg

2000'li yıllarda hızla bir artış gösteren mısır üretiminin Türkiye’deki coğrafi dağılımı da biçim değiştiriyor. Değişimin temelinde ise gıda ve yem sanayisinin ihtiyaçları yatıyor.

Gıda, yem, nişasta bazlı şeker (NBŞ) ve alternatif olarak biyoyakıt üretiminde kullanılan mısır son yıllardaki üretim artışının yanı sıra ekim alanlarındaki değişimiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Ekim alanlarının 2014 yılında bin hektarlık düşüşüne rağmen 2016-2017 döneminde 28 bin hektarlık ciddi bir artış gösterdiği görülüyor.

Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE) 2016-2017 Mısır Durum Tahmin Raporu’na göre; bu genişlemede GAP ve İç Anadolu bölgeleri öne çıkıyor. Özellikle ana ürün mısır tarımında Orta Anadolu bölgesinde yüzde 81, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 31 artış görülüyor.

Mısırın yükselişi devam ediyor

Mısır ekim alanlarının coğrafi değişiminin 2000’li yılların ikinci yarısından sonra başlayan artış süreci devam ediyor. Bu bağlamda geleneksel mısır üretim alanlarından Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgeleri 200 bin hektarlık üretim alanlarını ile liderliğini sürdürüyor.

Orta ve Batı Anadolu’da ise mısır tarımının hızla yaygınlaştığı görülüyor. Ege bölgesinde üreticilerin pamuk tarımına geri dönüşü ile ekim alanlarında bir miktar azalma gözlemlenirken, Çukurova bölgesinde başta Adana olmak üzere ciddi bir artış görülüyor. 

turkiye-nin-misir-haritasi-degisiyor2.jpg

Tedarik merkezleri Adana’da yoğunlaşıyor

İç Anadolu bölgesinde ekim alanlarının artışındaki en önemli etken sulanan imkânlarının genişlemesi. Bir diğer etken ise bölgede hayvansal üretim artışına paralel olarak yem sanayinin gelişmesi olarak gösteriliyor.

1 milyon tonluk üretim rakamıyla en büyük üretici olan Adana’da ise büyümenin altında yatan birçok neden bulunuyor. Türkiye’nin nişasta ve NBŞ fabrikalarının önemli bir kısmının ve mısır özü yağı tesislerinin bölgede bulunması ile diğer bölgelerdeki yem ve işleme tesisleri için tedarik merkezi olması bu nedenlerin başında geliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.