tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.11.2017

Biyoyakıt kaynağı dallı darı sahneye çıkıyor

Biyoyakıt kaynağı dallı darı sahneye çıkıyor

Yem bitkisi olarak da kullanılan dallı darının deneme ekimleri tamamlandı. Sonuçlar Türkiye’nin biyoyakıt endüstrisi adına umut verici.

Son yıllarda alternatif biyoenerji ürünlerinden biri olarak gösterilen dallı darı bitkisinin yaygınlaşması için çalışmalar hızlandı. Biyoyakıt üretiminin yanı sıra yem bitkisi olarak da kullanılan ürünün Van’dan sonra Konya’da yapılan deneme ekimlerinde de başarı sağlandı.

TÜBİTAK bünyesinde ve 5 farklı üniversitenin desteğiyle sürdürülen Dallı Darının Adaptasyonu, Enerji Bilançosunun Belirlenmesi ve Biyoetanol Atıklarından Biyogaz Üretimi başlıklı proje kapsamında, Türkiye’nin en kurak bölgelerinden biri olan Karapınar’da üretilen dallı darıda dekar başına 8 ton verim alındı.

Dallı darı nedir?

Buğdaygiller ailesinin çok yıllık bir üyesi olan dallı darı (Panicum virgatum) Kuzey Amerika kökenli bir bitki. Kanada başta olmak üzere bu kıtada yüzyıllardır yem bitkisi olarak kullanılan dallı darı, son yıllarda biyoyakıt endüstrisinin radarına girdi ve Amerikan Biyoenerji Programı tarafından 37 bitki arasından model tür olarak seçildi.

biyoyakit-kaynagi-dalli-dari-sahneye-cikiyor1.jpg

Toprağı koruyor, susuzluğa dayanıyor

Hem biyogaz hem de biyoetanol hammaddesi, ayrıca park alanlarında süs bitkisi olarak da kullanılan dallı darı, kuraklığa oldukça dayanıklı bir bitki olarak biliniyor. Su ihtiyacı açısından buğdayla aynı düzeyde olan bitkinin en önemli avantajı ise derine inen güçlü kök yapısı ve 10-15 yıllık yaşam süresi ile erozyon önleyici özelliği.

Denemeler sonucunda iki buçuk metreye kadar boylanan çeşitler olduğuna dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Biyoyakıtlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikret Akınerdem, “Oldukça ümit verici sonuçlar aldık. Bu çalışmayı proje düzeyinde bırakmayıp bütün ülkede yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.