tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.11.2017

Orman eken adam Jadav Payeng

Orman eken adam Jadav Payeng

Hindistan’da sel ve erozyon nedeniyle çoraklaşan yüzlerce hektarlık alanı ektiği tohum ve diktiği fidanlarla yeniden canlandırdı ve 30 yıl içinde kendi çabasıyla bir orman yaratmayı başardı.

Yıl 1979; yer Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde, dört bir yanı Brahmaputra nehri ile çevrili Majuri adası. Henüz 16 yaşındaki Jadav Payeng adında orman işçiliği yapmakta olan bir genç, adanın erozyona kurban giden ormanlarının bulunduğu bölgede dolaşırken, bir zamanlar bereketli meyve ağaçları veren bu arazilerin nasıl çoraklaştığına ve ormandaki hayvanların açlıktan ölümüne tanık olur.

Bu deneyim, genç ormancının yaşamını kökten değiştirir. Artık tek amacı; atalarının ve doğanın parçası olan tüm canlıların hem yaşadığı hem de beslendiği o ormanı geri getirmektir! Hemen işe koyulur ve köylülerden aldığı 50 adet tohum ve 25 bambu bitkisini geniş bir bölgeye eker.

Binbir çeşit meyve ağacı dikti

Sel ve erozyon nedeniyle verimsizleşerek 1983 yılında tamamen terk edilen Golaghat bölgesine doğal yaşamı ve üretimi yeniden getirmek için kendine kendine söz veren Payeng, her yıl Nisan-Haziran döneminde araziye yepyeni ağaçlar diker. Payeng’in diktiği bitkiler arasında erik, şeftali, mango, hint ayvası, yıldız meyvesi, demirhindi, tikağacı, ateş ağacı, gambari ve jackfruit meyvesi vardır.

orman-eken-adam-jadav-payeng1.jpg

Payeng, Temmuz ayından itibaren bahara kadar olan dönemde ise tüm zamanını tohum ve fidan toplamaya ayırır. Bir yandan diktiği ağaçlar büyürken diğer yandan yeni dikilen tohum ve fidanlarla yoktan var ettiği ormanın genişliği de giderek artar.

Onun adı Orman

90’lı yıllara gelindiğinde artık Payeng’in ormanı yalnızca bitkilere değil çeşitli hayvan türlerine de yeniden ev sahipliği yapmaya başlar. Ormanın hediyesi olan meyveler ise çevre bölgelerde yaşamı yeniden canlandırır. Artık Majuri adası ve sakinlerinin Payeng’e çok şey borçlu olduğunu gören köylüler ona “Molai” yani “Orman” adını takar.

Payeng'in yaşamı beyazperdede

Tek bir insanın doğaya ve üretime inanarak neler başarabileceğini herkese kanıtlayan Payeng’in yaşamı ve eseri, Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde çekilen bir belgesel ile ilk olarak geniş kitlelerce tanındı. Üniversitede ormancılık deneyimlerini de paylaşan Payeng, 2013 yılında çekilen ve Cannes Film Festivali’nde ödül alan Forest Man (Orman Adam) belgeselinden 2 yıl sonra Hint devletinin onur ödülü olan Padma Shri’ye layık görüldü.

orman-eken-adam-jadav-payeng2.jpg

30 yılda yaşamı yeniden ördü

30 yıllık emek ile Payeng’in yoktan var ettiği orman da bugün onun gibi “Molai Ormanı” olarak anılıyor. 550 hektarlık bir alana yayılan bu ormanda şimdi envai çeşit bereketli ağacın yanı sıra çok sayıda kuş türü, Bengal kaplanı, geyik, gergedan, ayı, pelikan gibi canlılar da yaşıyor. Hatta Payeng, 100’den fazla üyesi olan bir fil sürüsünün de ormanı 3-4 ayda bir ziyaret ettiğini keyifle söylüyor!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.