tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.10.2017

Zahire ambarı sabanın ucunda!

Zahire ambarı sabanın ucunda!

Sonbaharın ayları serin iklim tahıllarının ekim zamanının geldiğinin habercisi. Başarılı bir sezon için yapılacak uygulamalar henüz tohum yatağına düşmeden toprak işleme ile başlıyor.

Hiç ekim ayının adının nereden geldiğini düşündünüz mü? Güzlük tahılların, en çok da Anadolu’nun simge bitkilerinden buğdayın ekim dönemi olduğu için 1945 yılında kabul edilen bir yasayla yılın 10. ayına ekim adı verildi.

Buğday, arpa, yulaf gibi serin iklim tahıllarının yetiştiriciliğini yapan üreticiler için zorlu bir sürecin başlangıcı sayılan bu dönemde tarlada ekimden önce yapılması gereken işlerin başında toprak hazırlığı geliyor. Sağlıklı bitki gelişimi ve kaliteli ürün için olmazsa olmaz uygulamalar arasında yer alan toprak işleme özen ve dikkat gerektiriyor.

Tarımsal mücadeleye destek oluyor

Tahıl yetiştiriciliğinde iyi yapılmış toprak işleme, çimlenme ve kök gelişimi için uygun ortamın oluşturulması bakımından çok önemli. Toprak işlemenin önemini “Zahire ambarı sabanın ucundadır” atasözü de net biçimde ortaya koyuyor. Toprağın havalanmasını sağlayarak besin elementlerinin bitkiler tarafından alınması için elverişli hale gelmesini sağlayan bu işlem aynı zamanda hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadeleye de destek oluyor.

zahide-ambari-sabanin-ucunda1.jpg

Kuru ve sulu tarımda farklı uygulama

Toprak işlemeye başlamadan önce bölgenin ekolojik koşullarının dikkate alınması gerek. Toprak işleme kuru veya sulu tarım yapılan bölgelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin kuru tarım yapılan alanlarda toprak bazı yıllar nadasa bırakılıp sonbahar, ilkbahar ve yaz dönemlerinde işleniyor. Sulama imkanı olan alanlarda ise art arda her yıl ekim yapılabildiği için toprak işleme genellikle sonbaharda yapılıyor.

Erozyona dikkat!

Serin iklim tahıllarında toprak işleme yapılırken pulluk, dip kazan, çizel, kültivatör, tırmık, merdane gibi aletlerden faydalanılıyor. Türkiye toprakları erozyona açık olduğu için toprağın mümkün olduğunca toprağı devirmeden, alttan işleyen aletler kullanılarak işlenmesi, yabancı otların görülmesi halinde ise yüzlek işleme yapılması gerekiyor.

Hangi aletler kullanılıyor?

Sonbahar ekimi için, topraktaki anız artıklarının çürüyüp parçalanabilmesi amacıyla sulu alanlarda bir su verilip, diskaro, rototiller gibi vurup parçalayan aletlerle toprak işleme yapılıyor. Anızın diri kalması halinde aynı işlem bir süre sonra tekrarlanıyor.

Toprak tavında işlenmeli

Bununla beraber 3-5 yılda bir pulluk tabanını kırmak amacıyla çizel veya dipkazan gibi aletlerle derin işleme yapılıyor. Anız artıklarının çürüyüp parçalanmasının ardından toprak tavındayken kazayağı-tırmık ya da yaylı kültivatör-döner tırmık ikililerinden biri kullanılarak tohum yatağı ekim için hazır hale getiriliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.