tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.10.2017

Sebze ve meyveye ambalaj zorunluluğu geldi

Sebze ve meyveye ambalaj zorunluluğu geldi

Meyve-sebze ürünlerinin tüketiciye ulaşana kadar tüm süreçlerde ambalaj içinde yer almasını zorunlu hale getiren düzenleme toplam 38 standart uygulama içeriyor.

Sebze-meyve ürünlerinin toptan ve perakende satışına dair yayınlanan tebliğ ile birlikte taze sebze ve meyveler için ambalaj ve soğuk zincir uygulamaları zorunlu hale geldi. Üretici firmaya dair bilgilerin yer alacağı ambalajlar tüketicilere yönelik olarak “küçük” ve “büyük dış” olmak üzere iki tip olacak.

Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kararı ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ depolama, muhafaza, taşıma ve ambalajlama konularında toplam 38 standart içeriyor.

Etiket ürünün değil ambalajın üzerinde olacak

Buna göre artık taze sebze-meyvelerin taşıma, muhafaza ve pazarlama sürecinde ahşap, mukavva veya diğer malzemelerden oluşan ambalajlar içinde yer alması gerekiyor. Üzerinde üretici firmaya dair bilgilerin bulunacağı bu malzemeler kasa, kutu, tabla, sandık ya da sepet şeklinde olabilecek.

sebze-ve-meyveye-ambalaj-zorunlulugu-getirildi.jpg

Yeni dönemde artık meyvelerin üzerine herhangi bir etiket yapıştırılması ya da damga vurulması yasaklandı. Ağırlığı 50 kilogramı aşmaması gereken ambalajların içinde hiçbir yabancı madde bulundurulmayacak.

Gıda güvenliği ve raf ömrü için gerekli

Ambalaj üzerinde yer alacak bilgiler imalatçı firmanın yanı sıra ürünün üretim yeri ve net kütlesi gibi bilgileri de içerecek. Bir kez açılan ambalaj tekrar kapatılmayacak, kapatıldığı takdirde ise bu durum belli olacak şekilde kullanılacak.

Yapılan düzenlemenin toplum sağlığı ve israfın önlenmesi için önemli olduğunu söyleyen TOBB Türkiye Ambalaj Meclisi Başkanı Mustafa Tacir, “Ayrıca kayıtdışılığı önleme, raf ömrünü uzatma, nakliye verimliliği ve kolay saklama açısından da avantajlar getirecek” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.