tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.9.2017

Telde yetişen incirler fark yaratacak

Telde yetişen incirler fark yaratacak

Aydın’da incir üretiminde kullanılan telli terbiye yöntemi ile yüksek verimli yeni incir türleri elde etmek hedefleniyor.

İncir üretimiyle hem iç hem de dış pazarı besleyen Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında yeni bir incir türü için 3 yıldan beri hummalı bir çalışma yürütülüyor. Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen çalışmalar telli üretim yöntemiyle verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik.

Dünyanın açık ara en büyük incir üreticisi olan Türkiye’de meyve üç farklı yöntemle yetiştiriliyor. Klasik yetiştiriciliğin yanı sıra telsiz ve telli üretim teknikleri verim bazında geleneksel yönteme göre büyük avantajlar sağlıyor.

Bitki gelişimi farklı bir yol izledi

Bursa siyahı, sarı zeybek ve beyaz orak çeşitleri ile üç yöntemi de kullanarak üretim yapan Enstitünün ziraat mühendislerinden Aytekin Belge, elde ettiği sonuçları karşılaştırdığında, telde yetişen incirlerin bitki gelişimi, verim ve kalite açısından üstünlük sağladığını gözlemledi.

Belge, izledikleri telli üretim metodunu şöyle anlatıyor: “Diktiğimiz incir fidanları 30-40 cm olunca tepe kısımlarını vurduk. Alttan gelişen dallardan iki ana dal oluşturduk ve burada gelişen sürgünleri de tellere bağlayarak şekil verdik.”

Sık dikim yapılabiliyor

Telsiz sistemde dönüm başına 3-3,5 ton verim aldıklarını söyleyen Belge, telli sistemde ise bu oranı 5 yona kadar çıkarmış. Telli üretim yönteminin sık dikime yapabildiklerini söyleyen Belge, “Bu sayede dönüme 3-4 metre aralıklarla yaklaşık 83 fidan dikebiliyoruz. Bir sürgünden ortalama 16 meyve alabiliyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.