tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.9.2017

Toprak analizi neden gerekli?

Toprak analizi neden gerekli

Toprak analizi YAZI DİZİSİ - 1
2. BÖLÜM: Doğru toprak örneği doğru analiz demek

Toprak analizi üreticiye gübrelemede nokta atışı yapma şansı veriyor. Böylece hem verim artıyor hem de gereksiz gübre maliyetinden kaçınmak mümkün oluyor.

Bitkilerin tıpkı doğadaki diğer canlılar gibi yaşamlarını sürdürebilmeleri için beslenmesi gerek. Bu besin ihtiyacı türden türe değişiklik gösteriyor. Söz konusu tarım olduğunda, her ürün standart bir gübreleme programı çıkarmak bu gerçeği göz ardı etmek demek.

Bitkiye doğru zamanda, doğru besin takviyesini yapmak kârlı bir üretim için zorunlu. Ancak bunun için öncelikle ürünün yetiştiği toprağın özelliklerinin bilinmesi gerekli. Bitkiyi yaşama bağlayan ve beslenme rejimi için temel oluşturan toprağı tanımak, doğru gübreleme için öncelikli görev.

Topraktaki besin elementleri belirlenmeli

Bitkisel üretimde başarılı bir sezonun ilk şartlarından biri gerekli besin maddelerini bitkiye ulaştırmak. Yıl boyunca süren bakım işleri hatasız şekilde yürütülmüş olsa dahi, yeterli beslenememiş ürün tüm emeğin çöpe atılması demek. Bunun için bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin yanında, toprakta mevcut olan besin elementlerinin de belirlenmesi şart.

toprak-analizi-neden-gerekli3.jpg

Önce reçete, sonra tedavi

Yetersiz beslenen bitkiden tam olarak istenen verim alınamıyor. Diğer taraftan aşırı gübreleme ise hem yüksek maliyet hem de toprağın ve doğal kaynakların kirlenmesi anlamına geliyor. Toprak analizi bu noktada üreticinin imdadına koşuyor. Besin maddesi içeriği belirlenen alanlarda yetiştirilecek ürünün besin istekleri de göz önüne alınarak en doğru gübreleme programı oluşturulabiliyor.

Tekniğine uygun yapılmış toprak analizi sayesinde bitkinin gelişimini sürdürdüğü toprak katmanının besin içeriği tespit ediliyor. Böylece eksik ya da fazla gübrelemenin önüne geçilerek bitkisel üretimin rotası çizilmiş oluyor.

Gübre maliyetlerini düşürüyor

Toprak analizi sayesinde aynı zamanda üretici de gereksiz gübrelemeden kaçınmış oluyor ve ekonomik anlamda kârlı bir üretimin kapılarının açılması mümkün oluyor. Toprakta az bulunan besin elementleri de belirlendiğinden bitkiye doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan gübreleme ile bu eksiklik gideriliyor.

YARIN: Toprak analizi nasıl uygulanır? Sonuçları nasıl değerlendirilir?


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.