tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.7.2017

Gediz'de üzümün tarihi aydınlanıyor

Gediz

Gediz havzasında yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları kapsamında Genç Tunç Çağı’na ait 3 bin 500 yıllık tahıl ambarları ve tohumlar ortaya çıkarıldı.

Gediz havzasının Manisa ili sınırlarında yürütülen arkeolojik kazılarda Anadolu’da tarımın tarihine ışık tutacak önemli bulgulara rastlandı. Kazıların 3 yıl önce başladığı Gölmarmara Kaymakçı yerleşiminde 8 hektarlık alanda 3 bin 500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen tahıl ambarı kalıntıları bulundu.

10 yıllık çalışmanın sonucu

Kaymakçı Arkeoloji Projesi kapsamında Gediz havzasında Genç Tunç Çağı dönemine ait kalıntılar üzerine hummalı bir çalışma yürütülüyor. Yerleşimin 10 yıllık çalışmaların sonucunda ortaya çıkarıldığını söyleyen Kazı Başkanı Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, bölgede çok sayıda büyük çaplı tahıl ambarı bulunduğuna dikkat çekiyor.

Üzüm üretimi o çağa kadar uzanıyor

Tahıl ambarlarının içinde arpa, buğday ve üzüm çekirdekleri de bulduklarını söyleyen Ünlüsoy, “Manisa’da üzüm üretiminin 3 bin 500 öncesine dayandığını söyleyebiliriz” diye konuşuyor. Kazılar çerçevesinde bulunan tohumlar Koç Üniversitesi Arkeoloji Laboratuarı’nda incelemeye alındı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.