tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.5.2017

Bu buluş buğdayın değerini arttıracak

Bu buluş buğdayın değerini arttıracak

Bilim insanları buğday kepeğinden besin takviyesi ve plastiğe alternatif malzeme üretmenin mümkün olduğunu ortaya koydu.

Ekmek ve hayvan yemi yapımında kullanılan buğday kepeğinden ilaç sektörü ve endüstri için hammadde olarak yararlanılabileceği kanıtlandı. İsveçli bilim insanları kepekten elde edilen biyomoleküllerle besin takviyesi ve gıda ambalajı üretilen bir süreç geliştirdi.

Stockholm’de bulunan KTH Teknoloji Enstitüsü’nde buğday üzerine yürütülen araştırmalar, bitki çekirdeğinin dış yüzeyini oluşturan ve kepek adı verilen kısmı üzerine yoğunlaştı. Araştırmacılar, buğdayın besin değeri en düşük olarak kabul edilen kepeğinde yer alan değerli biyomolekülleri ayrıştırmayı başardı.

İlaç ve besin takviyesi için kullanılabilir

Kepekte bulunan hemiselüloz ve oligosakkaritlerin sıcak ve yüksek basınçlı su ile karbonhidrat-aktif enzimler yardımıyla ayrıştırılması sürecinde bitkide polisakkaritlerin antioksidan özelliklerini geri kazandığı görüldü.

Buğday kepeğinin antioksidan özelliklerine zarar vermeden elde edilen hemiselüloz ve oligosakkaritler, prebiyotik özellikleriyle insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Bu maddeler diyet ürünlerinde besinsel lif olarak sıkça kullanılıyor.

Gıda sanayisine sağlıklı alternatif

Araştırmanın yürütücülerinden Francisco Vilaplana, bu buluş sayesinde kepekten ilaç ve besin takviyesi üretiminde yararlanılabileceğini söylüyor. Vilaplana, elde edilen maddelerin ayrıca gıda paketleme, saklama ve kozmetik ürünlerinde fosil bazlı olmayan sağlıklı bir alternatif oluşturabileceğini söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.