tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.2.2017

Mısırın koşusunu 2016 da durduramadı

Mısırın koşusunu 2016 da durduramadı

Mısırın üretim ve verimde yaşadığı hızlı koşuyu zorlu geçen 2016 yılı da engelleyemedi. Ancak fiyat politikalarında sorunlar da yok değil.

Uluslararası Hububat Konseyi’nin yayınladığı rapor, dünya mısır üretiminin bu yıl yeni bir rekor kırarak 1,042 milyon ton düzeyinde olacağını söylüyor. Aynı süreçte ürünün tüketimi 1,026 milyon, ticareti 135 milyon, stoku ise 224 milyon tona düzeyine çıkacak.

Dünyada genelinde mısırda görülen bu güçlü rüzgar Türkiye’de de etkisini hissettiriyor. 60 şehre yayılan üretim alanının yanı sıra üretim de her geçen yıl artıyor. Son 10 yıl içerisinde ekim alanlarında yüzde 14,6, üretim miktarında ise yüzde 52,3 artış gözlemlendi.

Talep fiyatlara doğrudan yansıyor

Ancak en dikkat çekici gelişim verim cephesinde. 2001 yılında dekar başına 400 kg olan verim, 2006’da 711; 2012’de 739; 2014’te ise kg’ye ulaştı. Mısırın yükselişi durmaksızın artan taleple ilgili. Talebin pazara yüksek fiyatlar olarak yansıması, üreticilerin hem mısıra göre daha zahmetli hem de daha az gelir getiren ürünlerden vazgeçmesini kolaylaştırıyor.

2016 nasıl geçti?

Nitekim birçok tarım ürünü için olaylı geçen 2016 yılı mısırda olabildiğince sakin geçti. Mısırın üretim ayağında kayda değer bir problem yaşanmadığını söyleyen Dekalb GAP Bölgesi Satış Müdürü Ali Burçin Mudu, “Hatta bölgedeki inanılmaz derecede büyük ekonomik etkisi göz önüne alındığında üreticiler umduklarını buldu bile denebilir. Yer yer düşük verimlerle karşılaşılsa da genel ortalama iyiydi. Düşük verimlerin temelinde ise daha çok teknolojiden yeteri oranda yararlanılamamış olması yatıyor” diyor.

misirin-kosusunu-2016-da-durduramadi1.jpg

Teknoloji eksikse verim düşüyor

 “İklim, mısır üretiminde hâlâ çok önemli bir etken” diyen Dekalb Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi Satış Müdürü Mehmet Aruk ise “Kuraklığın olduğu bölgelerde sulama miktarının iyi ayarlanamaması nedeniyle yüzde 10-20 arasında verim kayıpları yaşandı. Bunun dışında ise üreticiler için iyi bir yıl oldu” yorumunu yapıyor.

Tatlı mısır yükselen trend

Pazarda yükselen trend ise tatlı mısır çeşitleri. Tatlı mısır lezzeti ve haşlama ya da közlemeye uygun yapısıyla taze tüketimde tercih ediliyor. Tatlı mısırın hazır gıda sektöründe de konserve üretiminde yaygın şekilde kullanıldığını belirten HM Clause Türkiye Genel Müdürü Tom Antens, “Pazarın talep ettiği özellikler ise uzun raf ömrü, lezzet ve renk” bilgisini veriyor.

Ekim alanları genişlemeye mahkum!

Bakanlık destekleri ve müdahale alım fiyatlarının açıklanması mısır pazarındaki dengenin en önemli ayakları. Özellikle TMO’nun yaptığı alımlar pazarda denge görevi görüyor. Ofis 2016 yılında mısırda müdahale alım fiyatını ton başına 740 olarak belirlemişti. Şu an itibariyle fiyatların zirve noktasında olduğunu söyleyen Aruk’a göre bu gelecek sezonlarda ekim artışı görüleceğinin de bir garantisi.

En önemli sorun geç açıklanan fiyatlar

MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, mısır pazarında üretici açısından en önemli sorunun TMO’nun fiyatların geç açıklamasından kaynaklı olduğunu söylüyor: “Üreticiler fiyatların düşmesi endişesiyle mallarını 22-23 rutubette biçmeye başlayıp tüccarlara ve kurutma işletmelerine veriyor. Halbuki temmuz ortasında açıklanacak bir fiyat ve randevunun başlamasıyla üretici satacağı fiyatı bilip randevuyu ona göre alacaktır. Bu da üreticinin rutubetin 14’e geleceği dönemi bekleyebileceği zemini hazırlayacaktır.”

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.