tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.2.2017

Fındıkta makineli hasada geçen kazanacak

Fındıkta makineli hasada geçen kazanacak

Fındıkta makineli üretime geçme projesi kapsamında Doğu Karadeniz’de üreticilere 10 adet fındık toplama makinesi hibe edilecek.

Türkiye fındık üretimi ve ihracatında dünya sıralamasında başı çekiyor. Ancak ülke içinde fiyat ve üretici gelirleri bir türlü istikrarlı bir tablo yakalayamıyor. Üretim maliyetlerinin yüksekliği sorunların temelinde bulunan en önemli faktörlerden biri.

Fındık toplama makinesi hibe edilecek

Doğu Karadeniz’de faaliyet gösteren bir şirket ise fındık üretiminde makineleşmeye geçerek üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Üretim sürecine adapte edilecek ana teknoloji ise fındık toplama makineleri. Proje kapsamında 10 adet fındık toplama makinesi üreticilere hibe edilecek.

Modern yöntemlere geçmek zorunlu

Makineli tarımın verim ve kalitenin artmasının yanı sıra üretim maliyetlerini de düşüreceğini belirten şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, “Fındık üreticilerinin artık tamamen modern tarıma geçmesi gerekli. Bu sayede fındık üretiminin sürdürülebilirliği de mümkün olacak” diyor.

Fındık tarımının çehresi değişiyor

“Fındık sektörü büyük bir değişim içinde. Kendini yenileyen, gelişime ayak uyduran, teknolojisini yenileyen ve geleceğe yatırım yapan firmalar ayakta kalacak” diyen Durak, bu süreçte maliyetlerini düşüren üreticilerin kazanç sağlayabileceğini dile getiriyor.

Hedef 1 milyon ton

Alıcı ülkelerde yaşanan ekonomik krizlerin ihracatın düşmesine neden olduğuna dikkat çeken Durak, “Ülke olarak verim ve kaliteyi önemseyerek 1 milyon ton kabuklu fındık üretimi hedefine ulaşmalıyız” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.