tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.8.2016

Tarım seferberlikten Cumhuriyete böyle uzanmıştı

Tarım seferberlikten Cumhuriyete böyle uzanmıştı

30 Ağustos 1922, Anadolu’da tarımın zorlu savaş koşullarını geride bıraktığını müjdeleyen tarih. Aynı zamanda onu büyük dönüşümlerin beklediği Cumhuriyete giden yolun açıldığı gün.

30 Ağustos; Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaştığını müjdeleyen tarih. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda bir dönüm noktası.

Seferberlik yılları Türkiye tarımı için yakın tarihin en zorlu dönemlerinden biriydi. Birinci Dünya Savaşı’nda 3 milyona yakın kişinin silah altında olmasıyla zayıflayan işgücü, neredeyse bütünüyle tarıma bağlı olan ekonomide büyük bir çöküntü yaratmıştı. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı Mayıs 1919’da tarımsal üretim dönemin en düşük düzeyine inmişti. Mevcut üretim ise ihtiyaçları zorlukla karşılıyordu.

Üreticilerin askere alınması geciktirilmişti

Bu dönemde son derece kısıtlı olan ihracatın 5’te 1’ini üzüm, incir, pamuk ve zeytinyağı oluşturuyordu. Bu ürünlerin çok büyük bir kısmının yetiştiği Ege bölgesinin işgal altına girmesiyle bu kaynaklar da yitirildi. Ancak Ulusal Mücadele boyunca tarımın asgari zarar görmesi için de yoğun çaba harcandı. Üreticilerin askere alınmasının geciktirilmesi bunun bir ürünüydü. Buna karşın Kurtuluş Savaşı süresince tarımsal üretimde artış sağlanamadı.

Cumhuriyet ile yeni bir dönem başladı

Bağımsızlığın kazanılması ve ardından Cumhuriyetin ilanı ise tarımda büyük dönüşümlerin başlaması demekti. 1925 yılında üreticilerin üzerindeki ağır vergilerin kaldırılması, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kurulması, ürün geliştirme ve korumaya yönelik kanunlar atılan ilk adımlar oldu. Kurulan devlet sermayeli çiftlikler ile üreticilere tohum, fidan, gübre ve pulluk dağıtıldı. Başta Atatürk Orman Çiftliği olmak üzere tarımda modernleşme adına örnek alınacak tesisler ise yeni dönemin simgeleri oldu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.