tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.8.2016

Bir devam filmi: Fındıkta fiyat kaosu

Bir “devam filmi”: Fındıkta fiyat kaosu

Fiyatı 13 TL’ye çıkan fındık piyasasında tartışmalar sürüyor. Rekolte tahminlerini tek elde toplayan karara rağmen fiyat spekülasyonlarının önüne geçilebilmiş değil.

Fındıkta geçtiğimiz yıl yaşanan kızışan fiyat tartışmalarının bu yıl adeta “devam filmi” gerçekleşiyor. Kilogram fiyatı 13 TL’ye kadar yükselen ürünün önümüzdeki günlerde 15 TL’yi görmesi bekleniyor.

Bahar aylarında üst üste yaşanan dolu afetleri ve hava koşulları nedeniyle düşen fındık üretimi fiyatları olumsuz etkiledi. Temmuz ayı boyunca 9 TL civarında olan fiyatlar, rekolte tahmininin 468 bin ton olarak açıklanmasının ardından hızla yükselişe geçti. Bugün itibariyle Ordu ve Giresun gibi bölgelerde fiyatlar 13 TL civarında seyrediyor.

Fiyat manipülasyonu kontrol edilemiyor

“Avrupalı alıcıların fındığa ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Hal böyleyken fiyatın artması normal” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticileri de ürünlerini emanet bırakmamaları gerektiği konusunda uyarıyor. Fiskobirlik Başkanı Lütfi Bayraktar ise fındığın düşük fiyatlara alınmaya çalışıldığını belirterek, “Asıl sorun bunu yapanlar değil, bunun kontrol edilememesi” şeklinde konuşuyor.

bir-devam-filmi-findikta-fiyat-kaosu2.jpg

Rekolte tahminleri tek elde toplanmıştı

Fındık piyasasında dalgalanmalara yol açan “stokçuluk” ve rekolte tahminlerini yarattığı spekülasyon uzun süre tartışılmış, sonucunda alınan kararla tahminlerin yalnızca Bakanlıkça açıklanmasına karar verilmişti. Mayıs sayısında bu kararı masaya yatıran tarlasera’ya konuşan uzman ve üreticiler ise fiyat sorunun çözmeye yeterli olmayacağını dile getirmişti.

Tahminlerde üretici referans alınmalı

Sistemin üreticiler lehine işlemediğini belirten Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, “Hiçbir kurumun gerçek bir tahminde bulunduğunu düşünmüyorum” demişti. Fındık üreticisi Turgut Yasan ise harmanın dikkate alınması gerektiğini belirterek “Doğrudan üretici ile bir araya gelerek rekolte açıklaması yapılmalı” diye konuşmuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.