tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.6.2016

Fındığın özverili yolculuğu

Fındığın özverili yolculuğu

Cumhuriyetin ilk yıllarında tarımdaki atılımların en önemli ayaklarından birini fındık üretimi oluşturuyordu.

Fındık, Türkiye’nin tarımsal üretiminde dünya lideri olduğu ürünlerden biri. Bu yönüyle, geçmişten günümüze en önemli ihracat ürünlerinden biri oldu ve çeşitli yasal düzenlemelerle de gelişimine önem gösterildi. Bu amaçla Osmanlı’dan yaklaşık 22 bin hektar olan fındık alanlarını devralan Türkiye; 1925 yılında çıkardığı bir kararname ile Ordu, Trabzon ve Giresun’dan sonra Rize ve Artvin illerini de üretim kapsamına aldı.

Genç cumhuriyetin fındık seferberliği

1927 yılında ise fındık fidanlarının dışa satımı yasaklandı. Toplanan Ulusal Fındık Kongreleri ile fındık üretim ve ihracatında karşılaşılan güçlükler tartışıldı ve çeşitli çözüm önerileri üretildi.

Fındığın bugünkü konumuna ulaşmasındaki tüm bu özverili uğraşlar, geçmişin siyah beyaz fotoğraflarında gizli. 1934 yılına ait fotoğraflarda Giresun içhanelerinde çalışan kadın fındık işçileri görülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.