tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.5.2016

Kuru üzümde kalıntıya tolerans bitiyor

Kuru üzümde kalıntıya tolerans bitiyor

AB’nin 10 Ağustos’ta uygulamaya koyacağı yeni kalıntı limitleri, chlorpyrifos-ethyl etken maddeli pestisitlerin kullanımının önüne geçiyor.

Avrupa Birliği (AB) ilaç kalıntısı bulunan tarım ürünlerinin alımını Ağustos’ta yasaklıyor. Yüzde 90’ı AB’ye ihraç edilen kuru üzümde yurtiçi kalıntı denetimleri de buna bağlı olarak sıkılaştırılacak.

Yeni limit sıfıra eşdeğer

AB’nin Şubat ayında aldığı kalıntı limitini düşürme kararı Türkiye’den AB ülkelerine yapılan tarımsal ihracatı doğrudan etkileyecek. Karardan en çok etkilenecek ürün ise üzüm olacak. Üzümde salkım güvesine karşı kullanılan chlorpyrifos-ethyl maddesinin kalıntı limitinin 0.5 ppm’den 0.001’e düşmesi üreticileri düşündürüyor.

Kalıntılı ürüne para cezası kesilecek

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 10 Ağustos’tan itibaren uygulamaya geçecek yeni kalıntı limitlerine karşı denetimlerin arttırılacağını duyurdu. Buna göre Çekirdeksiz kuru üzümü hasat öncesi bağda ve ihracata giden ürünlerde analizler arttırılacak ve kalıntı bulunan ürünlerin üreticilerine mevzuata göre idari para cezası kesilecek.

Zamanlama manidar!

“Ürünlerde pestisit kalıntısı bulunmaması için bayilerimizin ve üreticilerimizin duyarlı olması gerekli” diyen Çebi, yeni kalıntı limitinin 10 Ağustos’ta uygulamaya geçecek olmasına dikkat çekiyor ve “Bu tarih kuru üzümün çıkış tarihidir. Kalıntı limiti için açıklanan miktar ‘bu ilacı hiç kullanmayın’ anlamına geliyor” uyarısında bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.