tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.3.2016

Anadolu’nun antik buğdaylarının şifresi çözüldü

Anadolu’nun antik buğdaylarının şifresi çözüldü

Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analizi yapıldı. 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı benzerlikler taşıyor.

Tarımın ortaya çıkışı ile insanlığının kaderinin değiştiği Neolitik döneme ait Çatalhöyük buğdayının sırrı ortaya çıkarıldı. Dünyanın en eski kentlerinden biri sayılan Çatalhöyük’te bulunan 8400 yıllık buğday tohumlarının genetik yapısı tarımın evrimine dair ipuçları veriyor.

Modern buğdaylarla olan benzerlik

Araştırmacılar, dünyanın bilinen en eski buğday örneklerini oluşturan bu kömürleşmiş tohumların DNA dizisinin ortaya çıkardı. Ortaya konulan genetik veriler, binlerce yıllık antik buğdayların modern kabuklu buğdaylarla şaşırtıcı ölçüde benzer özellikler taşıdığını gösteriyor.

İnsanlığın kaderini bu tohumlar değiştirdi

Konya-Çatalhöyük, Malatya-İmamoğlu höyüğü ve Ağrı-Patnos’ta yapılan kazılara ortaya çıkarılan buğdaylar Neolitik döneme tarihleniyor. Bu dönem, tarımın tarih sahnesine çıktığı ve ilk yerleşik toplulukların oluşmaya başladığı bir dönem. Kalıntılar, buğday bitkisinin yerleşik yaşama geçmede büyük önem taşıdığını kanıtlar nitelikte.

Ekmeklik buğday Çatalhöyük’te ortaya çıktı

Çatalhöyük’te dünyanın en eski buğday örneği 2009 yılında ODTÜ’lü araştırmacılarca bulunmuştu. Bu tohumlar üzerine yapılan çalışmalar, ekmeklik buğday tarımının ilk olarak Çatalhöyük bölgesinde başladığını ortaya koymuştu.

Avrupa’dan Anadolu’ya yayıldı

Buğdayın ilk olarak yaklaşık 12 bin yıl önce kültüre alınmaya başladığını belirten uzmanlara göre Çin ve Kore coğrafyasının da bitkinin gelişiminde büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Anadolu coğrafyası ise buğdayın binyıllardır temel tahıl ürünü olduğu Avrupa kıtasına yayılımı konusunda kilit rol oynuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.