tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2016

Geleceğin tarım modeli: Tarım 3.0

Geleceğin tarım modeli: Tarım 3.0

Modern teknolojiler tarımda yepyeni bir çağın başlangıcını haber veriyor. tarlasera, geleceğin üretim modeli olarak görülen Tarım 3.0 konseptini inceledi.

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan tarım faaliyetinin son yüzyılda geçirdiği teknolojik dönüşüm onu bambaşka bir boyuta taşıdı. Bu dönem yoğunlaşan üretim, artan verim ve değişen ihtiyaçları beraberinde getirdi. Yakın gelecek ise tek amacın yüksek verim olmadığı, daha sürdürülebilir, çevre dostu ve enerjinin etkili kullanıldığı bir tarıma gebe. Tarımın “yeni sürümü” de denilebilecek bu yeni konsept Tarım 3.0 olarak adlandırılıyor.

Tarım 2.0 döneminde neler yaşandı?

19. yüzyılda yoğunlaşan araştırmalar tarımı tam anlamıyla bir bilim dalına dönüştürdü. Gelişen mekanizasyon, kimya ve bitki bilimi sayesinde yepyeni ürünler tarih sahnesine çıktı ve geçmişte görülmemiş verimler sağlandı. 20. Yüzyılda başta Yeşil Devrim olmak üzere yaşanan dönüşümler dünyanın pek çok bölgesini tarıma elverişli hale getirdi. 20. yüzyılın son döneminde devreye giren biyoteknoloji ve bilgisayar destekli kontrol sistemleri yepyeni olanaklara kapı açtı.

Artan riskler ve değişen ihtiyaçlar

Bugün ise uzmanlar yepyeni bir tarım çağının eşiğinde olduğumuzu vurguluyor. İklim değişikliği, su krizi gibi riskler ve artan nüfusun yeni ihtiyaçları yeni bir dönemi gerekli kılıyor. “Tarım 3.0” olarak adlandırılan bu yeni dönem; nicelikten çok niteliklerin önemli olduğu, toprağın ve suyun daha etkili kullanıldığı, düşük maliyet ve kaliteli ürünün merkeze alındığı bir tarımı işaret ediyor.

Kilit nokta biyoteknoloji ve sürdürülebilir enerji

Tarım 3.0’ın önceliklerinden biri toprağı koruyan, iklim değişikliklerinin etkisini azaltan ve besin değeri yüksek ürünler üretmek. Hastalıklara ve zararlılara dayanıklı tohumlar için biyoteknolojiye adaptasyon burada kilit rolde. Bir diğer anahtar ise üretim masraflarını azaltacak ve doğayla uyumlu üretime mümkün kılacak olan sürdürülebilir enerji kaynakları. Toprağın korunması için de toprak işlemesiz tarım teknikleri Tarım 3.0’ın olmazsa olmazı.

Küçülen traktörler, sensörler ve drone’lar

Tarım 3.0’da küçülen traktörler, drone’lar, uydu ve sensörlerle donatılmış akıllı tarım makineleri hem enerji hem işgücünden tasarruf sağlıyor. Uydu verileri, mobil uygulamalara bağlanan sensörler ve veri paylaşımı sağlayan bulut teknolojisi yeni dönemde tıpkı tohum, gübre ya da pestisit gibi tarımın ayrılmaz araçları haline geliyor.

Tarımda yeni rol paylaşımı

Tarım 3.0, üreticiler açısından yalnızca iyi bir üretici değil, iyi bir işletmeci de olmayı zorunlu kılıyor. Bu dönemde tarım danışmanları ve veri yönetim firmalarının da rolünün artacağını öngörmek mümkün. Tarımın mevcut aktörlerinin rollerinin değişeceği ve sahneye yeni aktörlerin ekleneceği bir tarım dünyası ufukta görünüyor.

 

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.