tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.3.2016

Çengelköy'ün mirası badem hıyarda yaşıyor

cengelkoyun-mirasi-badem-hiyarda-yasiyor2.jpg

Badem hıyar büyük şehirlerde tüketicinin en yakınlık gösterdiği hıyar tipi. Özellikle İstanbul’da Çengelköy hıyarının mirası olarak rağbet görüyor.

Türkiye’deki toplam hıyar pazarının yaklaşık yüzde 40’ını badem hıyarı oluşturuyor. Badem hıyar tüketicinin geçmişten beri bildiği klasik hıyar tipinin temel özelliklerini taşıyor: 10 -12 cm boy, açık renk, kıtır kıtır bir kıvam ve yoğun aroma. Ve geçmişten farklı olarak artık badem tipi hıyara yılın her mevsimi erişmek mümkün. Tek, iki ya da üç dikim yapılan bölgeler bir araya gelince sebzenin pazardaki varlığı da daimi oluyor.

İstanbul’da da üretim var

İstanbul’un 15 milyona yaklaşan nüfusu, Marmara bölgesindeki badem hıyar üretiminin önemini arttırıyor. Marmara bölgesinde 5-6 bin dekar civarında bir üretim mevcut. Bilecik’ten Tekirdağ’a kadar pek çok bölgede badem hıyar arazisine rastlamak mümkün. İstanbul’da da Pendik, Çatalca’da Gümüşdere’de dikim yapılıyor.

Küçük yapraklı çeşitler avantajlı

Badem hıyarda çeşit tercihinin belirleyici olduğunu söyleyen Nunhems Tohumculuk Kuzey Türkiye Hıyar Sorumlusu Aytaç Şahin’e göre bu aşamada küçük yapraklı çeşitler bir adım öne çıkıyor: “Küçük yapraklı çeşitler işçilikte yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Ayrıca sera içerisinde daha iyi bir havalandırma ile, mildiyö gibi nemi seven hastalıklara yakalanma riski de azalıyor. Böylece verimde de artış sağlanabiliyor.”

Üretimde nasıl tasarruf yapılır?

Küçük yapraklı badem hıyarda, birim alanda daha fazla fide dikimi yapılabilmesi sera kapasitesinin en iyi şekilde kullanılmasını da sağlıyor. Şahin, “Bu çeşitler ilaçlamada da tasarrufu beraberinde getiriyor. Dalında meyve kalmaması da üretici açısından oldukça faydalı”” yorumunu yapıyor.

Çengelköy

Zorlu ama kazançlı bir ürün

Nematod ve fusarium hıyar üretimini en çok baskılayan sorunlar olarak öne çıkıyor. Bu iki faktörün üretimi her geçen gün daha da zorlaştırdığını söyleyen Şahin, “Ancak geçen yılın fiyatları göz önüne alındığında badem hıyarın diğer ürünlere göre daha kazançlı bir ürün olarak öne çıktığını düşünüyorum” diye konuşuyor.

Bademin ünü yurtiçi ile sınırlı

Türkiye’de hıyar üretimi genel olarak üç gruba ayrılıyor: Normal, dikenli ve badem. Bunlar içinde dikenli hıyar en uzun raf ömrüne sahip tip olarak öne çıkıyor. Tamamıyla ihracat ile özdeşleşen dikenli hıyarın yurtdışı başarısı biraz da bu özelliğine bağlı. Badem hıyar tipleri ise raf ömrü açısından en zayıf halka. Bu nedenle badem hıyarın ünü büyük oranda ülke sınırları içinde kalıyor.

İhracat imkansız değil

İç pazardaki resmi dış pazara da yansıtabilmek sebze ürünlerinde total başarının göstergesi. Özellikle büyük şehirlerde rafların ve tezgahların en aranan sebzelerinden biri olan badem hıyar için en belirgin hedef bu görünüyor. Ancak öncelikle üretimden gelen sorunları sıfırlamak ve iyi bir pazarlama ile ihracat yollarını şimdiden döşemeye başlamak gerek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.