tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.3.2016

Kral kelebeğini üreticiler yaşatacak

Kral kelebeğini üreticiler yaşatacak

BASF, soyu hızla tükenmekte olan kral kelebeklerini korumak için kampanya başlattı. Bunun için kelebeğin üremesine yardımcı olan ipekotunun üreticiler tarafından ekilmesi sağlanacak.

Güzelliği dillere destan olan kral kelebeğinin soyunun tükenmemesi için kampanya başlatıldı. BASF’in başlattığı kampanya, kral kelebeklerinin yaşam döngüsünde önemli bir yere sahip olan ipekotu bitkisinin tarım arazilerine ekilmesini amaçlıyor. Kampanya, başta Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere kral kelebeklerinin yaşadığı tüm bölgeleri kapsıyor.

Nüfusu yüzde 90 azaldı

Turuncu-siyah renkleriyle göz alıcı bir güzelliği sahip kral kelebekleri, toprak ve hava kirliliğinin yanı sıra iklim değişikliğinden etkilenen böceklerin de başında geliyor. Bitki koruma ürünlerinin de yaygın ve yanlış kullanımı dünya genelinde bu canlının nüfusunu azaltan etkenlerden biri. Kral kelebeği popülasyonunun 90’lı yılların ortalarından itibaren yüzde 90 oranında azaldığı tahmin ediliyor.

Fideden üretilen “yabani ot”

Kral kelebeklerinin yumurtalarını bıraktığı ve yetişkin kelebeklerin beslenmesi için hayati önemi olan ipekotu, aslında tarım arazileri için yabani ot olarak kabul edilen bir bitki. Son 50 yıldır ipekotu ile mücadele için yoğun olarak pestisit uygulamaları yapıldı.

Ancak bu kez pelinotunun arazilerde yaygınlaşması için çalışma başlatıldı. BASF bu amaçla ipekotu fidelerinin nasıl hazırlanacağı ve büyüyen fidelerin nasıl ekileceğine dair bilgilendirici broşürler hazırladı. Buna göre üretici evde ya da serada hazırladığı fideyi arazisinin üretim yapılmayan uygun bir köşesine ekebilecek.

Üreticiler biyoçeşitliliğe katkı sunacak

Sürdürebilirlik kavramını yalnızca tarım ürünleri için geçerli olmadığını belirten BASF yöneticilerinden Max Safarpour, “Dünyanın en büyük kimya şirketi olarak sürdürülebilirliği bir bütün olarak ele alıyoruz. İpekotu eken her üretici hem kendi arazisindeki hem de dünyadaki biyoçeşitliliğe de katkı sunmuş olacak” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.