tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.3.2016

Bu traktör 10 bin beygir gücünde!

Bu traktör 10 bin beygir gücünde!

Dünyanın “en güçlü” motor sporu olarak adlandırılan traktörle çekme yarışları yoğun ilgi görüyor. 10 bin beygir gücüne ulaşabilen modifiye edilmiş traktörler yalnızca güçleri değil tasarımlarıyla da cezbedici.

Türkiye’de traktörlerin amaç dışı kullanımı makine ömrünü büyük oranda kısaltıyor. Amaç dışı kullanım kapsamında en önemli faktör traktörün otoyolda uzun yol kat etmesi. Yani bir anlamda gerektiğinde ulaşım aracı olarak kullanılması.

Ancak ABD, Avustralya ve bazı Avrupa ülkelerinde çok popüler olan bir spor var ki, traktörde amaç dışı kullanımın adeta tarihini yazıyor! Traktörle çekme olarak bilinen bu motor sporu toplumun farklı kesimlerinden büyük ilgi görüyor.

Ekstra güçle donatılmış traktörler

Traktörle çekme sporunun temel prensibi tonlarca ağırlıktaki bir kızağı traktörler yardımıyla mümkün oldukça uzak bir noktaya çekebilmek. Bu iş için birden fazla motoru bulunan ve modifiye edilerek ekstra güç kazandırılmış traktörler kullanılıyor. Traktörle çekme, “dünyanın en güçlü motor sporu” olarak adlandırılıyor.

En uzağa taşıyan kazanıyor

Bu sporda ilk amaç traktöre bağlanan kızağı 100 metrelik pist boyunca sorunsuz bir şekilde çekebilmek. “Tam çekiş” olarak adlandırılan 100 metrelik ilk etabı tamamlayan traktörün yüküne bu kez ekstra ağırlık ekleniyor. En uzak mesafeye ulaşabilen sürücü yarışın galibi oluyor.

10 bin beygir gücüne ulaşabiliyor

Traktör çekme yarışlarında traktörlerin farklı sıkletleri bulunuyor. En güçlü traktörlerin bazıları 10 bin beygir gücüne kadar ulaşabiliyor. Modifiye edilmiş bu traktörlerin tek cezbedici yanı güçleri değil. Her biri tasarım olarak da tarım makinelerine ilgi duyan herkesin ilgisini çekecek nitelikte.

Her kesimden ilgi var

Tarım üreticilerinden motor sporu tutkunlarına kadar pek çok insanın ilgisini çeken traktörle çekme özellikle ABD’de oldukça yaygın. Avrupa’da ise Almanya, İtalya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerde yoğun ilgi gören sporun Brezilya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da federasyonu bulunuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.