tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.2.2016

Syngenta dev anlaşmaya hazırlanıyor

Syngenta dev anlaşmaya hazırlanıyor

Çin kimya devi ChemChina, bitki koruma sektörünün lideri Syngenta’yı satın almaya hazırlanıyor. Dev anlaşma tarımın zirvesindeki hamlelere bir yenisini ekleyecek.

Küresel tarım sektörünün zirvesindeki büyük hamlelere bir yenisi ekleniyor. Çinli kimya şirketi ChemChina, İsviçre merkezli bitki koruma ve tohum devi Syngenta’yı satın almaya hazırlanıyor. ChemChina tarafından yapılan 43 milyar dolar değerindeki teklifin bu hafta anlaşmaya bağlanması bekleniyor.

Bitki korumanın zirvesi güçlenecek

Syngenta 11,8 milyar dolarlık pazar payıyla hali hazırda bitki korumanın lideri konumunda. Bir kamu kuruluşu olan ChemChina ise Asya başta olmak üzere dünya pestisit pazarındaki etkisiyle biliniyor. Eğer anlaşma sağlanırsa, bu bir Çin şirketinin gerçekleştirdiği en büyük satınalma olarak tarihe geçecek. Aynı zamanda bitki koruma sektöründe liderliğini perçinlemiş bir oyuncu ortaya çıkacak.

Çarşamba günü bekleniyor

ChemChina’nın hisse başına 417 dolar değerindeki teklifi Syngenta cephesinde olumlu karşılandı. Varılan noktayı “harika bir işbirliği” olarak değerlendiren Syngenta Yönetim Kurulu Başkanı Michel Demaré, “ChemChina'nın geçmişten beri satınalma hamlelerinde Ar-Ge'ye yatırım, tarımsal kültür ve değerlerin yerinde korunmasına da önem verdiğini görüyoruz. Bu anlaşma da bu doğrultuda olacak" şeklinde konuşuyor.

Zirvede büyük hamleler

Demaré, anlaşmanın Syngenta’yı bir “Çin firması” haline getirmeyeceğini özellikle vurguluyor: “Bu bir ‘Çinlileşme’ yatırımı değil. Syngenta yine bağımsız stratejisiyle, ama uzun vadeli bir yatırımcı ile yol arkadaşlığı yaparak yoluna devam edecek.”

Syngenta ve ChemChina arasındaki görüşmelerin, geçtiğimiz yıl Monsanto’nun Syngenta’ya yaptığı satınalma teklifinin reddedilmesinin ardından başladığı belirtiliyor. Yıl sonunda Dow ve DuPont’un aldığı birleşme kararının da anlaşmayı hızlandırdığı görüşü hakim.

ChemChina Fortune listesinde

China National Chemical Cooperation (ChemChina), dünyanın en büyük şirketlerine yer veren Fortune Global 500 listesinde 265. sırada yer alıyor. Bitki koruma ürünlerinin yanı sıra endüstriyel ve petrokimyasal ürünler de üreten şirket 2015 Mart’ında İtalyan lastik üreticisi Pirelli’yi de satın almıştı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.