tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.9.2015 08:58:25

Gıda güvencesi için "yüzen çiftlikler"

İspanya'da "İleri Görüşlü Mimarlık" isimli bir grup, gıda kaynaklarının tükenmesi tehlikesini ortadan kaldıracak sürdürülebilir tarım planları yapıyor. Forward Thinking Architecture (İleri Görüşlü Mimarlık) isimli Barselona merkezli bir mimarlık grubu sürdürülebilir tarım destekleyen vizyonuyla büyük hayaller kuruyor. Bu hayallerden biri de okyanus üzerinde yüzen ve  güneş panelleri enerji kaynağı ile desteklenen üç katlı akıllı çiftliklerin hayata geçmesi. Bu çiftlikler devasa topraksız tarlalara ve bu tarlaların altında yer alan balık çiftliklerini barındıracak. Hemen hemen kendi kendini sürdürebilir niteliğe sahip olabilecek bir mavna üzerine kurulacak çiftlikler ile temiz ve sağlıklı besinler sağlanması planlıyor. Çiftliğin hayata geçmesini planlayan tasarımcılar her bir mavnanın yaklaşık 250 metreye 350 metre olmasını öngörüyor ki bu da her mavna nizami ölçülerde 10 adet futbol sahasına denk düşüyor. Her bir tarlanın da 3 katlı olacağı düşünüldüğünde kullanılabilir alan yaklaşık 210 bin m² ye tekabül ediyor. Çiftlik bitki ve balıkların üreme alanı olarak kullanımının yanı sıra, okyanus suyunun tuzdan arındırma noktalarının bulunacağı alanlarda balık mezbahaları ve çiftlik ürünlerinin satışı öncesi paketleneceği alanlar olarak kullanılabilir olması tasarlanıyor. Çiftliklerde yer alması düşünülen güneş panelleri, rüzgar tribünleri ve dalga enerjisi, çevresel çiftlik için kullanılabilir enerjiye dönüştürebilir. Planlanan bu iyimser proje ile çiftliğin verimli bir boyutta ilerlemesi için gereken ölçülerin yapılıp bunları kayıt altına alan sensör sistemlerin yer aldığı neredeyse tam otomatik bir üretim yeri gerçekleştirilebilir. Projenin şuan için sadece hayali ve maket modelleri olup plan için harekete geçilmemiş olsa bile, sadece güneş enerjisi ve okyanus gibi doğal ve tükenmez enerji kaynaklarının kullanılarak ekonomik açıdan düşük giderlerle gıda ihtiyacı karşılanabilecek. Bu güzel projenin başarıyla hayata geçirildiği düşünüldüğünde gezenimizin tükenen gıda kaynaklarına çözüm üretebilecek, yeryüzüne zarar veren etkenlerin azaltılmasına faydalar sağlayacak bu çiftliklerle tarım yapılabilecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.